Сгъването на краката, преди да се изправите от седнало или

...
Сгъването на краката, преди да се изправите от седнало или
Коментари Харесай

Вие ли ви се свят при изправяне? Лекари съветват как да го избегнете

Сгъването на краката, преди да се изправите от седнало или легнало състояние, ще ви помогне да избегнете замаяност, споделят канадски кардиолози. Можете също да преодолеете световъртежа, в случай че след ставане кръстосате крайници и стегнете мускули.

От световъртеж при ставане, чак до пристъп, най-често се оплакват младежи и възрастни хора, само че той се среща при хора на всяка възраст и може да аргументи съществени неудобства. Изследователите се надяват, че препоръчаните от тях способи ще улеснят живота на доста хора с сходни недоволства.

Лека замаяност при внезапно изправяне или въобще при промяна в позицията на тялото поражда заради намаление на кръвното налягане и затова непълен приток на кръв към мозъка. Това се счита за обикновено, само че в случай че признаците не престават повече от 2-5 минути или водят до пристъп, тогава към този момент става дума за ортостатична хипотония - признак, който може да приказва или единствено за съдова уязвимост, или за по-сериозни болести: диабет, болест на Паркинсон и други

Ортостатичната хипотония постоянно се среща при юноши, когато растежът на кръвоносната система не е в крайник с растежа на останалата част от тялото, както и при възрастни хора. Също по този начин ортостатичната хипотония може да бъде непряк резултат от някои медикаменти, да се появи с дехидратация, анемия, загуба на кръв.

Канадски кардиолози от университета в Калгари са предложили два трика, които ще оказват помощ за превъзмогване на виенето на свят. Изследователите са написали повече за тях в публикация в списанието Heart Rhythm.

„ До известна степен всеки евентуално е изпитвал такова зашеметяване - споделя Сатиш Радж, един от създателите на проучването. - Но има хора, при които това се случва постоянно. И това може мощно да пречи. "

Световъртежът се появява, когато притокът на кръв краткотрайно се усили в долната част на тялото и отслабне в горната. Когато мускулите на краката се задействат, съдовете на краката се уголемяват, което единствено ускорява резултата. Изследователите считат, че в случай че това разширение на съдовете се провокира авансово, тогава досега на изправяне налягането ще се изравни и замайването ще бъде по-малко изразено.



Satish Raj et al. / Heart Rhythm

За да ревизират това, учените поканили 22 дами с изразено зашеметяване при изправяне. В първия опит те трябвало да седят известно време и преди да станат, първо да повдигат подред всяко коляно за половин минута. Във втория опит откривателите решили да открият какъв брой ефикасен е по-рано препоръчан способ – след изправяне да кръстосат краката си и да стегнат бедрата и задните елементи. За да сравнят резултатите, участниците се изправяли както нормално.

И при двата метода участниците отбелязали, че повдигането или кръстосването на краката понижава замайването им. Преди това Радж предложил тези способи на своите пациенти и те съобщавали за тяхната успеваемост, само че в този момент резултатите се удостоверили пробно.

„ Съществуващите разновидности за държание на пациенти с ортостатична хипотония включват рекомендации за постепенно изправяне или стягане на мускулите на долната част на тялото след изправяне - пишат откривателите. – Това проучване предлага нов, изпреварващ вид, който пациентите с ортостатична хипотония могат да употребяват всякога, когато се изправят. Информацията от това проучване може да се употребен за създаване на рекомендации за лекуване на пациенти с ортостатична хипотония, които изпитват признаци няколко пъти дневно. Комбинация от  авансово мускулно активиране и мускулно напрежение може да бъде друга допустима алтернатива за лекуване, само че това изисква спомагателни проби. “

„ Тренирането “ на организма евентуално няма да се получи - когато участниците, след няколко изправяния с един от методите, се изправяли както нормално, замайването се върнало още веднъж. И двата метода обаче са задоволително лесни за потребление при всяко изправяне.
Защо може да ви се вие свят и би трябвало ли да посетите доктор
Виенето на свят се дефинира като чувство за сериозна уязвимост, заблуда, че вие самите се въртите в кръг, несигурно състояние на основата...
Прочети повече
„ Тези способи са безвъзмездни, нямат странични резултати и могат напълно да се управляват - споделя Радж. - Мисля, че доста хора ще ги харесат. "

Когато главата те боли от времето

Всички доброволци били дами, защото участниците били определени по реда на желанието им да вземат участие, като откривателите предложили присъединяване на всички пациенти, отбелязва Радж. Възможно е повода да е в това, че дамите страдат по-често от зашеметяване при изправяне. Изследователите не виждат причина методът да не работи и при мъжете.

Освен това извадката била дребна, само че за по-мащабни проучвания се изисква и повече финансиране, признават създателите на работата. Те позволяват, че може да създадат друго сходно малко изследване, само че върху мъже.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР