Сезонният грип придобива епидемичнно ниво през месеците декември, януари и

...
Сезонният грип придобива епидемичнно ниво през месеците декември, януари и
Коментари Харесай

Сезонен грип и кога да поставим противогрипната ваксина

Сезонният грип придобива епидемичнно равнище през месеците декември, януари и февруари. Най-подходящото време за слагането на противогрипна ваксина са месеците октомври и ноември.

Проблем в България, за втора поредна година, се оказва незадоволителният импорт на противогрипна ваксина, спрямо от ден на ден увеличаващото се търсене. Парадоксът произтича от това, че броят на имунизациите, които се внасят се базира на количеството продадени от предходната година. Съответно даже и да има нараснал интерес – вносът на лимитиран брой ваксини лимитира опцията за обезпечаването им.

На експертна среща за грипа, през месец октомври, която се организира в Лион, Франция стана ясно, че сходен проблем се регистрира с изключение на в България и в Чехия, на фона на множеството европейски страни, взели присъединяване във форума.

За тази година броят на импортираните ваксини е бил сред 130 000 и 150 000, които са пред привършване или към този момент в неналично количество в аптечната мрежа. От министерството се разисква и договаря вносът на още бройки от имунизацията (между 5 000 и 10 000) в границите на предепидемичните месеци и по-конкретно преди средата на декември.

В част от европейските страни към момента се предлага и тривалентната ваксина, за разлика от нашата страна, в която за сезон 2018-2019 година имунизациите, които се оферират са съръжащите 4 грипни варианта – два от вид А и два от вид В.

Разпространението на грипен вирус вид В от ден на ден нараства, както и позитивните изолати от него при пациенти с грип. До преди 5-10 години главно изолирани от серумни проби са били вариантите от вид А.

Четирите варианта, които влизат във тазигодишната ваксина са „ Сингапур “ (Н3N2, вид А) и „ Колорадо “ (тип В), както и циркулиралиралите през предишния сезон „ Мичиган “ (H1N1, вид А) и „ Пукет “ (тип В).
Две до три седмици от слагане на имунизацията се счита за задоволителен интервал, през който да се образува защитно количество на антителата, което да обезпечи протективен имунитет. Поставянето на ваксина не обезпечава отбрана против инфекцията на 100%, само че има значително значение за понижаване на затрудненията, както и тежестта на протичане на клиничната картина.

Важно е да се има поради, че имунизацията не пази против други респираторни (засягащи дихателната система) инфекции – да вземем за пример срещи риновируси, парагрипни вируси, аденовируси и други.
Високо патогенният (заразен) вариант на грипния вирус (H5N8) набира все по-голямо равнище на разпространяване. Все още вирусът мъчно минава сред типовете – за което са нужни настъпването на разновидности в гените му. До момента са регистрирани единствено 5 случая при хора (в Китай) и то имали непосредствен контакт с птици (отглеждащ ги и грижещ се за тях персонал).

Основни ограничения, които се вземат за битка с грипа при птиците са безвредно заличаване на всички животни, отглеждани в засегнатото стопанство; разчистване и стерилизация на фермата и площи към нея; основаване на защитна зона в радиус 3км и надзорна зона в радиус 10км. Освен това се слага възбрана на придвижването на птици и артикули от тях в и отвън зоните на отбрана и наблюдение; възбрана на пазара за живи птици и изложения; надзор на ограниченията за биосигурност, прилагани в птицеферми в засегнатите региони.

Статистиката демонстрира, че България се подрежда на последно място по доверие на популацията във връзка с ваксинопрофилактиката. А даже на фона на увеличаващото се търсене, имунизационният обсег не надвишава 3%, заради непроменящия се брой на импортираните ваксини от предходните години.

www.puls.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР