Сезон 2022/2023 на Шампионската лига вече е в историята. Победител

...
Сезон 2022/2023 на Шампионската лига вече е в историята. Победител
Коментари Харесай

15 любопитни факта за финала на Шампионската лига

Сезон 2022/2023 на Шампионската лига към този момент е в историята. Победител стана тимът на Манчестър Сити, който във финалния конфликт в Истанбул победи с 1:0 Интер и за първи път в историята си подвигна трофея. За мениджъра на " жителите " Пеп Гуардиола това е четвърта купа в треньорската кариера.

1. Гуардиола стана първият треньор в историята, реализирал требъл с два разнообразни тима. Преди Сити, той беше правил това с Барселона.

2. За първи път в историята три клуба от една страна губят финалите в евротурнирите. И трите италиански тима изгубиха. Освен Интер, загуби позволиха Рома в Лига Европа, а Фиорентина в Лигата на конференциите.

3. Хулиан Алварес стана първият състезател със международна купа и требъл в един сезон. Той стана също по този начин едвам десетият футболист, който печели Мондиал и Шампионска лига в един сезон.

4. Полякът Шимон Марчиняк стана първият рефер в последните 13 години, който управлява край на международно състезание и край на Шампионската лига.

5. Резервният вратар на Манчестър Сити Скот Карсън стана едвам вторият британски футболист, който печели Шампионската лига с два разнообразни тима. За първи път това му се случи с Ливърпул през 2005 година. Първият англичанин с сходно достижение е Даниел Стъридж, печелил с Челси и Ливърпул.

6. Манчестър Сити стана вторият британски клуб с требъл. Преди това същото е правил Манчестър Юнайтед. Градът Манчестър пък се изравни с Милано с два тима, печелили трофея.

7. Пеп Гуардиола завоюва за трети път Шампионската лига и се изравни по този индикатор със Зинедин Зидан. Рекордьор остава Карло Анчелоти с 4 трофея като треньор.

8. Гуардиола печели четири финала от шест участия. Три пъти като треньор и един път като състезател с Барселона.

9. Ерлинг Халанд стана четвъртия футболист в историята, който става голмайстор №1 на Шампионската лига и Премиър лийг. Преди него това са правили Дуайт Йорк, Рууд ван Нистелрой и Кристиано Роналдо.

10. Манчестър Сити стана шестият британски клуб, спечелил КЕШ/Шампионската лига. Досега това се е случвало на Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Астън Вила, Нотингам Форест и Челси.

11. Пеп Гуардиола стана шестият треньор, печелил КЕШ/Шампионска лига с два разнообразни тима. С сходно достижение могат да се похвалят Ернст Хапел, Отмар Хитцфелд, Жозе Моуриньо, Юп Хайнкес и Карло Анчелоти.

12. Манчестър Сити стана осмия клуб в историята с требъл. Другите тимове са Селтик, Аякс, ПСВ, Манчестър Юнайтед, Барселона, Интер и Байерн (Мюнхен).

13. Испанските треньори към този момент имат 11 победи в Шампионската лига. Първи по този индикатор са италианците с 12 победи.

14. Победата в Шампионската лига донесе 32-и трофей във витрината на Манчестър Сити. " Гражданите " имат девет трофеи в Англия, седем Купи на страната, осем Купи на Лигата, шест Суперкупи и една КНК.

15. За Гуардиола това беше 35-и трофей в кариерата. Той има по 14 с Манчестър Сити и Барселона, както и седем с Байерн.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР