Севлиево. Средновековният град Хоталич е бил един от най-големите градове

...
Севлиево. Средновековният град Хоталич е бил един от най-големите градове
Коментари Харесай

Найден Петров, Исторически музей-Севлиево: Хоталич е бил един от най-големите градове в средновековна България

Севлиево. Средновековният град Хоталич е бил един от най-големите градове в средновековна България. Това сподели Найден Петров, шеф на Историческия музей в Севлиево, в изявление за Агенция „ Фокус “ . Той посочи, че градът към момента не е изследван напълно и по него ще работят няколко генерации археолози. „ В предградието, което е на повърхност към 45 дка, до този миг са разкрити към 90 каменни жилища, работилници и три църкви. А в самата цитадела, която е на върха, са открити още една болярска черква, болярско жилище, стотици метри крепостни стени, пет врати и крепостни кули, като единствено северната крепостна стена е дълга 90 м. Всичко това приказва, че Хоталич е бил един от най-големите за своето време градове в България дружно със столиците. Засега ние сме разкрили малко по-малко от половината, а в самата цитадела сме разкрили единствено към 1/5 част. Така че занапред ще има да се вършат открития там и занапред ще се приказва за Хоталич, който едвам в този момент стартира да набира известност, с помощта на всичко, което вършим, под управлението на Община Севлиево “, сподели Петров.
Той заяви, че в Историческия музей в Севлиево е обособена специфична експозиция, отдадена на средновековния град и в нея е изложено всичко, което е намерено на територията на обекта – оръжия, оръдия на труда, украшения, църковно богатство и няколко монетни съкровища, едното от които е от съвсем 3000 монети.
„ На място в самия феодален град има възобновени три средновековни жилища. Има самостоятелен посетителски център с изложбена зала, който може да бъде посещаван непрекъснато, защото има осветяване, алеи, пътеки, много паркинги – т.е. всички нужни улеснения, в това число и WiFi връзка, видеонаблюдение, защита и така нататък Така че всеки, който желае, може когато и да е да прегледа града. През летния интервал – от началото на април до края на октомври – няма почивни дни. Има и опция за екскурзоводско обслужване “, сподели Петров.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР