Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати поздрав за рождения ден на

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати поздрав за рождения ден на
Коментари Харесай

Опасни връзки: Изолацията прави Ким и Путин все по-близки

Севернокорейският водач Ким Чен-ун изпрати привет за рождения ден на съветския президент Владимир Путин тази седмица, приветствайки го за „ смазването на провокациите и заканите на Съединените щати “. Действието му е последният знак за задълбочаване на връзките сред двете страни, написа Reuters.

Тъй като изолацията на Русия поради войната й в Украйна се задълбочи, страната има все по-голяма изгода от непосредственост със Северна Корея. От позиция на Пхенян връзките с Москва не всеки път са били толкоз топли, колкото през бурните дни на Съветския съюз – в този момент обаче властническата страна може да пожъне обилни облаги от потребността на Путин от другари.

Ето по какъв начин започнаха връзките сред Северна Корея и Русия и по какъв начин се стигна до доближаването посред им?
Политическа поддръжка
Комунистическа Северна Корея бе основана в първите дни на Студената война с поддръжката на Съветския съюз. Подкрепяна от Москва и Пекин, републиката се изправи в противоборство с Юга и неговите съдружници от Съединени американски щати и Организация на обединените нации в тъй наречените Корейска война от 1950-1953 година

Пхенян разчиташе доста на руската помощ в продължение на десетилетия и когато Съюз на съветските социалистически републики се разпадна през 90-те години, това провокира гибелен апетит в Северна Корея.

Лидерите на Пхенян са склонни да употребяват Пекин и Москва за баланс. Ким Чен-ун в началото имаше релативно хладни връзки и с двете страни, които поддържаха Съединените щати в налагането на строги наказания на Северна Корея поради нейните нуклеарни опити. След последния подобен през 2017 година севернокорейският водач предприе стъпки за възобновяване на връзките.

През 2019 година Ким и Путин се видяха за първи път на среща на върха в съветския град Владивосток. Оттогава Русия се причисли към Китай в опълчването на предложенията за нови наказания, като наложи несъгласие на опитите на Съединени американски щати за такива и обществено раздели Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН) за първи път, откогато той стартира да санкционира Пхенян през 2006 година
Подкрепа на войната в Украйна
Северна Корея отвърна с обществена поддръжка за Москва, откакто Русия нахлу в Украйна. Това бе една от дребното страни, които признаха независимостта на отцепническите украински райони, а тази седмица благослови оповестеното от Русия анексиране на части от Украйна.

Специалната военна интервенция на Москва в Украйна сложи началото на нова геополитическа действителност, в която Кремъл и Северна Корея могат да се сближат още повече, може би даже до точката на възкресяване на квазисъюзническите връзки, които съществуваха по време на Студената война “, разяснява Артьом Лукин, професор в Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

Забележително е, че Пхенян стартира да употребява новата фраза „ тактическо и стратегическо съдействие “, с цел да опише връзките си с Русия, добави той.

Съединените щати обявиха, че Русия се е обърнала към Северна Корея за закупуване на милиони патрони и други оръжия, с цел да попълни своите ресурси, изчерпани от войната. И Москва, и Пхенян отхвърлиха това изказване.
Икономически връзки
По-голямата част от търговията на Северна Корея минава през Китай, само че Русия също е евентуално значим сътрудник, изключително за доставка на нефт, изясняват специалисти. Москва отхвърли да нарушава глобите на Организация на обединените нации, само че съгласно мнозина съветските танкери оказват помощ за отбягване на рестриктивните мерки за експорт на нефт за Северна Корея.

Търговията и човешките контакти сред двете страни съвсем изцяло стопираха след началото на пандемията. Северна Корея наложи строги гранични блокади, даже стигайки до там, че да остави в един миг съветските дипломати да бутат багажа си на железопътна ръчна количка, с цел да се върнат вкъщи.

„ Има аргументи да имаме вяра, че най-малко някои от граничните ограничавания от севернокорейската страна скоро ще стартират да се отстраняват “, сподели Лукин, цитирайки известия на локалните управляващи, че жп търговията скоро може да бъде позволена.

Руски публични лица намерено са обсъждали „ работа по политически договорености “ за наемане на 20 000 до 50 000 севернокорейски чиновници – макар резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които не разрешават сходни съглашения. Руски публични лица и водачи в отцепническите райони в Украйна също разискаха опцията севернокорейските служащи да оказват помощ за възобновяване на раздраните от войната области.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР