Севернокорейски дипломати ветерани бяха отстранени от преговорите за ядрената програма

...
Севернокорейски дипломати ветерани бяха отстранени от преговорите за ядрената програма
Коментари Харесай

Ким Чен Ун промени екипа за преговори за ядрената програма след обвинения в шпионаж

Севернокорейски дипломати ветерани бяха отстранени от договарянията за нуклеарната стратегия на страната преди втората среща на върха със Съединени американски щати, в миг, когато неотдавнашни бягства на дипломати и изказвания за шпионаж подкопават доверието на севернокорейския водач Ким Чен Ун, споделят представители на южнокорейските управляващи и специалисти.

Ким направи чистка и смени доста водещи дипломати и функционери, служили на татко му и на дядо му, с нови, по-млади съветници, на фона на подготовката на срещата му с американския президент Доналд Тръмп във Виетнам идната седмица.

Сред най-значителните промени е назначението на малко известния Ким Хьок-чхол за представител в диалозите на работно равнище с американския делегат за Северна Корея Стивън Бигън.

Ким Хьок-чхол е някогашен дипломат на Северна Корея в Испания. Той беше изпъден оттова през 2017 година след севернокорейските нуклеарни и ракетни проби. След това Ким Хьок-чхол почнал работа в Държавния планов комитет - управителен орган на най-високо ниво, управляван от младия севернокорейски водач, сподели южнокорейски представител.

Ким Хьок-чхол размени заместник-министъра на външните работи Чхое Сун-хуи, който водеше договарянията преди първата среща на върха сред Тръмп и Ким в Сингапур през юни.

" Това е игра сред огромни момчета и доста дипломати бяха подценени от нея в миг на грубо междуинституционално съревнование и на зародили подозрения за тяхната идеологическа лоялност поради техния опит в по-богати, буржоазен страни ", съобщи цитираният южнокорейски представител, поискал да остане неизвестен.

" Ким Хьок-чхол също е посланик от кариерата, само че явно е минал сполучливо теста за преданост, с цел да стане водеща фигура в договарянията ", добави той.

Обвинения в шпионаж

Повишението на Ким Хьок-чхол, за който се счита, че е на близо 50 години, частично е повлияно от бягството на Тхе Йон-хо, някогашен заместник-посланик във Англия, и от неотдавнашното изгубване на висшия севернокорейски посланик в Италия Джо Сон-гил, сподели южнокорейският представител.

Недоверието на Ким Чен Ун към ветераните в дипломацията се ускори, когато Хан Сон-йол, който до началото на предходната година беше заместник-външен министър, отговарящ за връзките със Съединени американски щати, беше отхвърлен по обвинявания в шпионаж в интерес на Съединени американски щати, обявиха пред Ройтерс два добре осведомени източника.

Хан беше един от известните и доста уважавани севернокорейски дипломати в Съединени американски щати. Години наред той ръководеше по този начин наречения " Канал Ню Йорк " - основен дипломатически канал сред Пхенян и Вашингтон - преди да се завърне вкъщи през 2013 година

Хан обаче не се е появявал на обществено място през последната година, а държавна медия за последно загатна за него през февруари 2018 година Южнокорейското министерство на националното обединяване махна неговото име от годишния си указател за Северна Корея " Кой кой е ", публикуван предишния месец.

Дипломатически източник в Сеул сподели пред Ройтерс, като се базира на севернокорейски представители, че Хан е бил отхвърлен предходната година, откакто е бил упрекнат в шпионаж в интерес на Съединени американски щати и заграбване на държавни средства.

Майкъл Мадън, специалист по въпросите на севернокорейското управление в основания във Вашингтон център " Стимсън ", който постоянно беседва с източници в Северна Корея, съобщи, че двама души са го уведомили, че Хан е бил упрекнат в шпионаж и е липсващ през юли предходната година.

Тхе Йон-хо също сподели, че Хан е бил отхвърлен, което евентуално значи, че е бил пратен в трудов лагер за превъзпитаване, като е допустимо и да е бил екзекутиран.

Южнокорейският в. " Чосун илбо " заяви предишния месец, като се базира на неназован източник, че Хан е бил пратен в трудов лагер, откакто е направил неуточнено предложение по отношение на нуклеарните договаряния, което е противоречало на напътствията на ръководещата Корейска трудова партия.

Представител на южнокорейското министерство на националното обединяване сподели, че информацията за Хан не може да бъде доказана.

" Имаше финансови проблеми, само че най-сериозното нещо против него беше обвиняването в шпионаж. Няколко други дипломати, по-специално тези, които бяха близки до Хан, са разследвани ", сподели първият източник, поискал да остане неизвестен заради деликатността на тематиката.

Вбиване на чеп

През 2017 година в отчет, основан на изявленията с 20 високопоставени севернокорейски " дезертьори ", Севернокорейският стратегически център - мозъчен концерн в Сеул, основан от избягали севернокорейци - съобщи, че над 70 севернокорейски представители са били екзекутирани, откогато Ким Чен Ун пристигна на власт в края на 2011 година

Тхе сподели, че минимум 10 дипломати са били убити при ръководството на Ким. На тяхно място са пристигнали по-млади сътрудници и правилни на новия водач хора. Много други дипломати и представители на режима са били отстранени.

В пост във Facebook предходната седмица съветското посолство в Северна Корея удостовери, че Куон Джон-гун е новият шеф на отдела за Северна Америка в севернокорейското министерство на външните работи - пост, който беше незает, откогато Чхое стана заместник-външен министър.

Началникът на Чхое - външният министър И Йон-хо, някогашен делегат в нуклеарните договаряния - за който имаше необятни упования да договаря с американския държавен секретар Майк Помпейо, по този начин и не получи опция да покаже на какво е кадърен, защото Ким продължава да разчита на Ким Йон-чхол - някогашен управителен кадър на разузнаването, специализирал се в междукорейските въпроси.

Бившият посланик в Лондон Тхе сподели, че задачата на нетрадиционния нов екип от севернокорейски договарящи е да се опита да вбие чеп сред правещия каквото си желае Тръмп и неговия екип от технократи, множеството от които внимателни и скептични към изказванията на Северна Корея, че продължава с денуклеаризацията.

" Севернокорейската дипломация възприе невиждан тактически курс, който е особено съгласуван с Тръмп ", съобщи Тхе на конференция в Сеул във вторник.

" Като назначи Ким Хьок-чхол за договарящ, Ким Чен Ун се пробва да остави усещането, че няма никой сред тях двамата, тъй че Тръмп да приказва с него и да не се вслушва в личния си екип ", добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР