Севернокорейската икономика е нараснала с най-бързо темпо за последните 17

...
Севернокорейската икономика е нараснала с най-бързо темпо за последните 17
Коментари Харесай

Северна Корея отбеляза най-големия си икономически ръст от 17 г. въпреки санкциите

Севернокорейската стопанска система е повишена с най-бързо движение за последните 17 години, твърди централната банка на прилежаща Южна Корея, представена от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция. Брутният вътрешен артикул на страната се е нараснал с 3.9 на 100 спрямо миналата година.

Растежът се дължи главно на минното дело и енергетиката - година откакто Брутният вътрешен продукт се сви поради суша и спад в цените на редица съществени артикули. Това е най-хубавият индикатор от 1999 година насам, когато стопанската система на комунистическата страна набъбна с 6.1 на 100.

Износът от Северна Корея е повишен с 4,6 %. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2016 година е бил 1,5 милиона вона (1136 долара). Силен подтик в търговията е дал най-големият търговски сътрудник на страната - Китай, износът към който е скочил с 4.6%. Това е най-хубавият резултат от 2013 година, когато беше маркиран растеж от 11.8 на 100. Според данните комерсиалното салдо на страната не е потърпевшо съществено от затварянето на общата индустриална зона на Северна и Южна Корея в град Кесон (в комунистическата държава), затворена предходната година след ракетен тест през февруари.

По принцип Северна Корея не дава данни за положението на стопанската система си. Те се разгласяват всяка година от Южнокорейската централна банка от 1991 година насам въз основата на информация от министерството на обединяването и разследващите служби.

Северна Корея е обект на интернационалните наказания поради нуклеарната и балистичната си стратегия.

Ръст по време на суша

Междувременно страната претърпява най-тежката суша от 2001 година насам, която е нанесла съществени вреди на културите, съобщи ДПА, като се базира на отчет на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации. Тя приканва да се окаже незабавна помощ на страната, добавя ТАСС.

Най-тежката последна суша в Северна Корея продължи 300 дни през 2001 година и и аргументи апетит из цялата страна. Деветдесетте години на предишния век също бяха години на апетит в Северна Корея и се счита, че тогава са умряли сред няколкостотин хиляди и няколко милиона души.

Очаква се ситуацията със сушата в страната да се утежни защото по принцип през юли вали в края на месеца и късните дъждове не разрешават засаждането на главните сезонни култури, от които реколтата се събира сред октомври и ноември, предизвестява Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации.

Около 70 % от 25,1-милионното севернокорейско население страда от хранителна неустановеност, сочат данни на Световната стратегия по прехраната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР