Северноатлантическият алианс в продължение на много години отчита територията на

...
Северноатлантическият алианс в продължение на много години отчита територията на
Коментари Харесай

Лавров: След приемането на Финландия и Швеция в НАТО, ситуацията няма да е много по-различна

Северноатлантическият алианс в продължение на доста години регистрира територията на Финландия и Швеция при военното обмисляне за напредване на изток. Това съобщи във вторник съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.

" И Финландия, и Швеция, и други неутрални страни вземат участие във военни учения на НАТО от доста години, НАТО взема поради тяхната територия при военното си обмисляне за напредване на изток. Следователно в този смисъл евентуално няма да има огромна разлика ( по отношение на влизането им в НАТО - бел. ТАСС)  ", сподели министърът.

Лавров акцентира, че Москва не вижда потребност Финландия и Швеция да се тормозят за тяхната сигурност. " Затова виждаме в тяхното решение, за което евентуално беше интензивно лобирано от Вашингтон и НАТО, единствено геополитически ход, още веднъж в подтекста на въздържане на Руската федерация, в подтекста на използване на проекта на НАТО за разширение на дейностите си в Арктическия район, " добави той.

" Между другото, финландският президент и финландските посланици на всички места споделят, че Финландия не вижда никакви закани от Руската федерация, а присъединението към НАТО се дължи просто на смяна в обстановката със сигурността в Европа. Тук няма логичност ", продължи той. " Ако не виждаш закани от Руската федерация, а обстановката със сигурността, съгласно НАТО, се трансформира, " тъй като Русия е нападателна ", не е доста правилно да се приказва по този начин ".

В тази връзка Русия ще следи по какъв начин НАТО употребява територията на Финландия и Швеция и ще " прави свои лични заключения ", сподели Лавров. " Но самият Европейски Съюз, в условия, когато Германия е изгубила независимостта си, когато Франция несполучливо се пробва да прокара тезата за стратегическа автономност, към този момент се слива с НАТО на процедура, към този момент даже във връзка с участието ", заключи той.

Решението Швеция да кандидатства за участие в Северноатлантическия алианс беше взето в понеделник от държавното управление на кралството. Днес то бе подписано. Дискусията за присъединението на Финландия към НАТО се засилва при започване на април. Мнозинството от членовете на Народното събрание на тази страна се изрекоха в поддръжка на присъединението й към Алианса.

Докато множеството членки на НАТО се стремят да приветстват двете страни допустимо най-бързо, Турция потенциално усложни присъединението им, като съобщи, че не може да им разреши да станат членове заради хипотетичното им безучастие против прогонените кюрдски екстремисти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че пътят на двете скандинавски страни към НАТО ще бъде всичко друго, само че не и равен. Всичките 30 сегашни страни от НАТО би трябвало да се съгласят да отворят вратата за нови членове. Той обвини двете скандинавски страни, че отхвърлят да екстрадират  " терористи ", търсени от страната му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР