Северна Македония отхвърли искане на Украйна за военна помощ с

...
Северна Македония отхвърли искане на Украйна за военна помощ с
Коментари Харесай

РСМ отхвърли искане на Украйна за военна помощ

Северна Македония отхвърли искане на Украйна за военна помощ с обяснението, че оръжието, от което се нуждае Киев, към момента не е излязло от приложимост в македонската войска, заяви „ Свободна Европа “.

На конференция в края на годината военният министърСлавянкаПетровска съобщи, че Северна Македония е подготвена да обезпечи ново образование за украинските бойци на своя територия.

По данни на Министерството на защитата Северна Македония до момента е дарила на Украйна съоръжение на стойност сред 24 и 30 млн. евро, измежду които са хеликоптери, които от години са излезли от приложимост, както и танкове и изтребители руско произвеждане.

" Този път не сме в положение да отговорим позитивно на новото искане на Украйна за подаяние на военно съоръжение от Северна Македония ", съобщи военният министър.

Тя добави, че желаното от Украйна съоръжение се употребява в Северна Македония.

" Засега Република Северна Македония, армията и министерството остават отворени, в случай че в бъдеще се появи нужда от в допълнение образование на спомагателен брой техни членове. Но сега нямаме известие, т. е. нямаме съответно искане за това какъв брой членове на украинската войска и какъв вид образование ще се организира. “ - сподели още Петровска.

Преди това Скопие на два пъти отговори позитивно на настояванията на Украйна.

Балканската страна подари на Украйна 12 хеликоптера Ми-24, които от години не се употребяват, както и танкове Т-72 и изтребители Су-25 руско произвеждане.

От началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Западът оказва помощ на Украйна да се отбрани и изпраща разнообразни типове оръжия, както и други типове помощ. Източните членове на НАТО, основно Полша и Чешката република, изпратиха огромен брой танкове руско произвеждане, с които украинските бойци са осведомени. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР