Северна Македония няма да започне преговорния процес с Европейския съюз

...
Северна Македония няма да започне преговорния процес с Европейския съюз
Коментари Харесай

Жана Божиновска: Нова преговорна рамка няма да има, ВМРО-ДПМНЕ спира конституционните промени

Северна Македония няма да стартира преговорния развой с Европейския съюз до края на годината. Опозицията не желае да спомогне за реализирането на конституционните промени и се надява, че в случай че завоюва изборите ще контракти нова преговорна рамка.


Това съобщи в изявление за БГНЕС известната македонска журналистка Жана Божиновска, с която приказваме за аргументите, които стопират районен съд Македония да стартира договаряния за участие с Европейски Съюз.

Божиновска съобщи, че преговорният развой няма да стартира скоро, защото Скопие не е осъществило конституционните промени, заложени във „ френското предложение “.

„ Ако съдим по това по какъв начин стоят нещата в страната, преговорният развой сред РСМ и Европейски Съюз няма да стартира в този момент, защото конституционните промени не са осъществени, а няма и време (до Европейския съвет през декември), когато да бъдат стартирани тези промени “, сподели тя.

Процесът се бави, тъй като опозицията не е съгласна с измененията. „ Без нея не може да се доближи до болшинство от 2/3. Знаем, че са нужни 80 депутата, които все още не могат да се съберат “, добави Божиновска.

Журналистката счита, че отводът на опозицията да спомогне за реализирането на измененията се дължи на това, че ВМРО-ДПМНЕ възприема потребността от смяната на главния закон на РСМ като „ български диктат “. Според Божиновска опозицията в РСМ се надява, че, в случай че завоюва изборите, ще контракти нова преговорна рамка с блока на 27-те.

„ За тази обстановката, в която в този момент се намираме, се знае каква е повода – конституционните промени. Защо не са осъществени те? Опозицията е срещу. Много пъти повториха, че няма да гласоподават за такива промени, тъй като съгласно тях това е български диктат. Много пъти споделиха, че в случай че дойдат на власт, ще се потрудят да издействат нова преговорна рамка, (за което са сигурни, че ще успеят) която би била по-добра за нас. Ако следим изказванията от Европейски Съюз и европейските политици, то ще разберем, че нова преговорна рамка няма да има и бих споделила, че е заблуда да се чака нова рамка и нови условия за начало на договарянията “, сподели журналистката.

Божиновска не счита, че Северна Македония е застрашена от изолираност, в резултат на отхвърли си да реализира измененията, само че също по този начин твърди, че никой не може да предвижда по кое време страната най-сетне ще стартира договаряния с Европейски Съюз.

„ Не може да се приказва за изолираност, все в миналото ще стартираме договарянията. Кога тъкмо ще стане това зависи от новата власт, защото ще имаме избори през идната година. Който и да образува новата власт, в един миг ще се стигне до там конституционните промени да бъдат признати, а по кое време ще бъде това, в действителност никой не може да каже “, съобщи тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР