Северна Корея заяви в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени

...
Северна Корея заяви в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени
Коментари Харесай

КНДР се отказа от военната сделка с Южна Корея, обеща да разположи нови оръжия на границата

Северна Корея съобщи в четвъртък, че ще разположи по-силни въоръжени сили и нови оръжия на границата си с Юга, ден откакто Сеул спря част от военното съглашение от 2018 година сред двете Кореи в символ на митинг против изстрелването на шпионски спътник на Пхенян, предава " Ройтерс ".

Министерството на защитата на Северна Корея съобщи в изказване, предадено от новинарската организация KCNA, че ще възвърне всички военни ограничения , които е спряло по силата на съглашението с Южна Корея, което има за цел да понижи напрежението по общата им граница.

" Отсега нататък нашата войска в никакъв случай няма да бъде обвързана от Военното съглашение Север-Юг от 19 септември ", се споделя в изказването. " Ще оттеглим военните стъпки, подхванати за попречване на военно напрежение и спорове във всички сфери, в това число сухопътни, морски и въздушни, и ще разположим по-мощни въоръжени сили и нов вид военна техника в района по продължение на демилитаризираната зона. "

Изстрелването на спътник във вторник беше третият опит на Севера тази година след два неуспеха и последва рядко пътешестване на севернокорейския водач Ким Чен Ун до Русия, по време на което президентът Владимир П

Южнокорейски чиновници споделиха, че последното изстрелване най-вероятно включва съветска техническа помощ в границите на разрастващо се партньорство, при което Пхенян доставя на Русия милиони артилерийски снаряди.

Русия и Северна Корея отхвърлиха оръжейни покупко-продажби, само че дадоха обещание по-задълбочено съдействие, в това число за спътници.
 Южна Корея: Русия оказа помощ на КНДР да изстреля шпионски спътник
Южна Корея: Русия оказа помощ на КНДР да изстреля шпионски спътник

Това твърди разследващата организация на Сеул

В сряда Южна Корея спря част от междукорейската договорка в отговор на изстрелването на Пхенян и съобщи, че неотложно ще ускори наблюдението по мощно укрепената граница със Севера.

Северна Корея упрекна Южна Корея, че е отменила договорката, известна като Всеобхватното военно съглашение (CMA), и сподели, че Сеул ще бъде държан " напълно виновен при положение, че избухне безвъзвратен конфликт " сред двете Кореи.

Изявлението на Северна Корея пристигна часове откакто тя край източното си крайбрежие късно в сряда. Южнокорейските военни споделиха, че изстрелването наподобява е било несполучливо.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че решението на Южна Корея да спре част от CMA е " внимателен и въздържан отговор " , цитирайки " непридържането на Северна Корея към съглашението ".

Южна Корея възобнови потреблението на разследващи самолети с екипаж и БЛА в граничната зона в сряда, заяви организация Yonhap.

Пактът Север-Юг. сред Ким Чен Ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин, една от най-конкретните ограничения, произлизащи от месеци на дипломация, която се спря до 2019 година

Мун Чунг-ин, професор в университета Йонсей, който е бил специфичен консултант на президента Мун по време на диалозите с Ким, сподели, че макар че Северна Корея не е спазвала всички детайли на съглашението, разпадането на CMA може да усили риска от борба на границата.

" Случайните конфликти могат да ескалират в пълномащабен спор, в това число нуклеарни удари " , сподели той. " Имаме всички учредения да се опитаме да понижим риска и напрежението и вместо това Югът върви в противоположната посока.

Критиците споделиха, че пактът отслабва способността на Сеул да следи Северна Корея и че Пхенян е нарушил съглашението.

" CMA беше положително съглашение на доктрина, защото намаляването на риска и ограниченията за създаване на доверие и сигурност са от изгода и за двете страни, като понижават риска от тактически конфликти и непреднамерена ескалация ", сподели Брус Клингнер, някогашен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ.
 Президентът на Виетнам търси по-силни връзки с Япония
Президентът на Виетнам търси по-силни връзки с Япония

Това е първото му посещаване в Япония и съответствува с честванията за 50-годишнината от връзките сред азиатските страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР