Северна Корея временно пое ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване

...
Северна Корея временно пое ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване
Коментари Харесай

Нелепо! Северна Корея води Конференцията за ядрено разоръжаване на ООН


Северна Корея краткотрайно пое управлението на Конференцията за нуклеарно разоръжаване в Организация на обединените нации. Това се случва, откакто по-рано тази година страната беше упрекната в експериментиране на междуконтинентална балистична ракета, които са неразрешени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, написа Би Би Си, представена от Би Ти Ви.

Въпреки това, Северна Корея пое председателството на Конференцията по разоръжаването, защото позицията се заема на ротационен принцип сред членовете. Този ход провокира незабавни рецензии по отношение на успеваемостта на форума.

Редица неправителствени организации приканиха страните да изоставен залата, което е нормална форма на дипломатически митинг. Въпреки че държавите-членки не направиха това на сесията в четвъртък, някои страни изпратиха на конференцията единствено представители на по-ниско равнище.

Само през предходната седмица Пхенян извърши няколко ракетни тествания директно след визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в прилежащите Южна Корея и Япония. Би Би Си напомня, че Организация на обединените нации не разрешава на Северна Корея да прави опити с балистични и нуклеарни оръжия и е наложила строги наказания след предходни опити.

Конференцията по разоръжаването, която се организира три пъти годишно в седалището на Организация на обединените нации в Женева, е единственият непрекъснат многостранен орган в света, който води договаряния за съглашения в региона на оръжията и нуклеарните оръжия. Нейната основна цел е да постави завършек на конкуренцията в нуклеарното въоръжаване и да предотврати нуклеарната война. Въпреки това от 1996 година насам той не е съумял да подписа нито едно значимо съглашение.

Северна Корея ще ръководи форума най-малко през идващите три седмици. На откриващата сесия в четвъртък западните страни, доста от които ползват наказания против Пхенян, разгласиха взаимно изказване, в което осъждат експанзията на Северна Корея през тази година. " Оставаме съществено обезпокоени от безразсъдните дейности на Северна Корея, които не престават съществено да подкопават самата стойност на Конференцията по разоръжаването ", съобщи посланикът на Австралия от името на коалиция от страни.

В отговор на назначението Съединени американски щати обявиха, че то поражда въпроси по отношение на успеваемостта на форума. В изказването си посланикът на Северна Корея повтори изказванията на страната си за самоотбрана, налагаща милитаризацията ѝ и съобщи, че тя остава ангажирана да способства за световното разоръжаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР