Северна Корея спусна на вода първата си оперативна тактическа ядрена

...
Северна Корея спусна на вода първата си оперативна тактическа ядрена
Коментари Харесай

Северна Корея спусна на вода първата си оперативна тактическа ядрена подводница

Северна Корея спусна на вода първата си оперативна " тактическа нуклеарна подводница " и я включи във флота, който патрулира във водите сред Корейския полуостров и Япония, заяви " TVP World ".

Подводница № 841, наречена " Герой Ким Кун Ок " по името на севернокорейска историческа персона, ще бъде едно от главните " подводни настъпателни средства на военноморските сили " на Северна Корея, съобщи водачът Ким Чен-ун на церемонията по стартирането на подводницата.

Според анализатори плавателният съд наподобява е модифицирана подводница от руската ера от клас " Ромео ", която Северна Корея придобива от Китай през 70-те години на предишния век и стартира да създава в страната. Конструкцията ѝ, с 10 люка за пускови тръби, демонстрира, че най-вероятно е въоръжена с балистични ракети и крилати ракети, споделят анализаторите.

Но сходни оръжия няма да оказват помощ доста на по-стабилните сухопътни нуклеарни сили на Севера, защото остаряващите подводници, употребявани като ядро на новия план, са относително шумни, мудни и с стеснен обхват, което значи, че може да не оцелеят толкоз дълго по време на война, съобщи Ванн Ван Дипен, някогашен специалист по оръжия в американското държавно управление, който работи по плана " 38 North " във Вашингтон.

" Когато поднодницата бъде разгърната в полеви условия, тя ще бъде много уязвима за съюзническата противоподводна война ", сподели той. " Така че мисля, че от някаква твърда военна позиция, това няма доста смисъл. "

Южнокорейските военни обявиха, че подводницата не наподобява подготвена за естествени интервенции и че има признаци, че Северна Корея се пробва да преувеличи опциите ѝ.

На церемонията по изстрелването Ким съобщи, че въоръжаването на военноморските сили с нуклеарни оръжия е незабавна задача, и даде обещание повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактическо нуклеарно оръжие, за военноморските сили, оповестиха държавните медии.

Северна Корея възнамерява да трансформира други съществуващи подводници в съдове с нуклеарно оръжие и да форсира устрема си за дефинитивно създаване на подводници с нуклеарна мощ, сподели Ким.

Програмите на Пхенян за нуклеарни оръжия и балистични ракети са неразрешени с резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а изстрелването на подводницата провокира наказание от страна на Южна Корея и Япония.

" Военната интензивност на Северна Корея съставлява по-сериозна и по-непосредствена опасност за сигурността на страната ни от преди ", съобщи на брифинг основният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно. /БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР