Северна Корея продължава да експлоатира някои ядрени съоръжения и нейните

...
Северна Корея продължава да експлоатира някои ядрени съоръжения и нейните
Коментари Харесай

Северна Корея продължава ядрената си програма в крещящо несъобразяване с ООН

Северна Корея продължава да експлоатира някои нуклеарни уреди и нейните действия остават " мотив за съществено безпокойствие ". Това оповестиха от Международната организация за атомна сила (МААЕ), която е под егидата на Организация на обединените нации, оповестява " Франс прес ".

" Продължаването на нуклеарната стратегия на КНДР е крещящо нарушаване на съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и буди надълбоко страдание ", акцентира МААЕ в отчета си.

Сред дейностите през интервала след последния ѝ отчет през август 2019 година, МААЕ съобщи, че има " индикации, съответстващи на производството на обогатен уран " в докладвания нуклеарен полигон Йонбьон.

Базираната във Виена МААЕ отбелязва в отчета си, че не е имала достъп до полигона Йонбьон или други места в Северна Корея, като основава разбора си на " наличната за нея информация ", в това число информация от открити източници и сателитни изображения.

В него се споделя, че заради очевидното неявяване на пара или охлаждаща вода в Йонбьон, " е съвсем несъмнено, че реакторът остава затворен от началото на декември 2018 година ".

Но има индикации за настояща поддръжка на реактора, в това число постоянното наличие на евентуален танкер с въглероден диоксид, както и за други свързани действия, се прибавя в отчета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР