Северна Корея направи неуспешен опит да изведе в орбита нов

...
Северна Корея направи неуспешен опит да изведе в орбита нов
Коментари Харесай

Пхенян се провали при втория си опит да изстреля шпионски спътник

Северна Корея направи несполучлив опит да изведе в орбита нов шпионски сателит, единствено няколко месеца, откакто първият подобен неин спътник се разруши в океана, съобщи Агенция Франс Прес.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун трансформира създаването на шпионски средства и изтрелването им в небето в главен приоритет на режима, като страната твърди, че това е нужен контраст на възходящата военна интензивност на Съединени американски щати в района.

Националната администрация за аерокосмическо развиване на Северна Корея " извърши второто изстрелване на разследващия сателит Malligyong-1 на борда на ракетата притежател от нов вид Chollima-1 на площадката за изстрелване на спътници Sohae в окръг Чолсан на провинция Северен Пхенян призори на 24 август ", оповестиха държавните медии.

" Полетът на ракетата беше естествен в първи и втори стадий, само че изстрелването се провали заради неточност в системата в спешната система по време на третия стадий ", се прибавя в отчета на формалната Корейска централна осведомителна организация.

В изказването се показва, че " повода за съответния случай не е огромен проблем " и Пхенян ще организира трето изстрелване през октомври, откакто изследва казуса и предприеме ограничения за отстраняването му.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че е засякъл изстрелването на " това, което Северна Корея твърди, че е галактическа ракета-носител ", като съобщи, че обектът е " пресякъл интернационалното въздушно пространство " над Жълто море.

" Нашите военни поддържат цялостна подготвеност и са тясно координирани със Съединените щати, като в същото време покачват нашата позиция във връзка с сигурността ", добави службата.

За изстрелването първо алармира японското държавно управление, което съобщи, че Пхенян е употребявал неразрешена технология за балистични ракети и че араратът е минал през въздушното пространство на страната покрай Окинава.

" Последното изстрелване от страна на Северна Корея е извънредно проблематично от позиция на обезпечаването на сигурността на засегнатите поданици, както и на самолетите и корабите ", съобщи основният представител на японското държавно управление Хироказу Мацуно.

На 22 август Пхенян заяви на японската брегова защита, че изстрелването ще се състои сред 24 и 31 август, което накара Токио да активизира кораби и своята система за противоракетна защита PAC-3, ако нещо се приземи на територията му.

Изстрелването се случи дни след срещата на водачите на Вашингтон, Сеул и Токио в Кемп Дейвид в Съединени американски щати и последва началото на огромните взаимни военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея.

Известни като " Щит на свободата Улчи ", годишните учения, които постоянно провокират гняв у Пхенян и към този момент станаха цел на севернокорейски хакери, ще продължат до 31 август.

Втори опит

" Макар и към момента несполучлив, полетът напредна повече от предходния опит ", съобщи пред Агенция Франс Прес Джоузеф Демпси, откривател в Международния институт за стратегически проучвания.

" Работата в космоса е сложна, като неуспехът и извлечените поучения постоянно са част от създаването на сполучливи еволюиращи планове ", сподели той и добави, че е " неразбираемо какво тъкмо (Северна Корея) е имала поради под спешна система, евентуално става дума за обособяване на част от апарата на третия стадий ".

През май Пхенян изстреля нещо, което дефинира като първия си боен разследващ спътник, само че ракетата, която го носеше, " Чолима-1 " - кръстена на митичен кон, присъстващ постоянно в формалната агитация - падна в морето минути след излитането.

Катастрофата провокира комплицирана 36-дневна южнокорейска интервенция, в която участваха флотилия от избавителни кораби, миночистачи и водолази.

Спасените елементи от ракетата и спътника бяха оценени от специалисти в Южна Корея и Съединените щати, които по-късно обявиха, че спътникът не е бил потребен за военни цели като разследващо средство.

Според държавните медии през юни ръководещата партия на Северна Корея " горчиво " е подлагала на критика длъжностните лица, виновни за злополуката.

Отношенията сред двете Кореи са в най-ниската си точка от години, а дипломацията е в застой след несполучливите опити през последните години да се разиска денуклеаризацията на Пхенян.

Ким разгласи Северна Корея за " необратима " нуклеарна мощ и прикани за увеличение на производството на оръжия, в това число тактически нуклеарни глави. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР