Северна Франция има доста общи черти с някои части на

...
Северна Франция има доста общи черти с някои части на
Коментари Харесай

Изкушенията на кухнята в Северна Франция

Северна Франция има много общи черти с някои елементи на Англия, само че съществува една съществена разлика – французите живеят, с цел да ядат, до момента в който англичаните ядат, с цел да живеят.

Географски въздействия

Кухнята на Северна Франция може да се раздели на три съществени зони – Нормандия, Бретан и Шампан. Местният релеф играе значима роля в избора на продуктите, тъй като крайбрежието дава прясна риба, горите изобилстват с дивеч, а пасищата значат, че ще има разнородни млечни артикули.

Нормандският кулинарен жанр е типичен, употребява се доста масло и сметана за богати сосове, бретонците харесват по-простата, само че също вкусна храна, до момента в който шампанците готвят семпли, само че мощно ароматизирани ястия.

Качествена продукция

И Нормандия, и Бретан са известни с качеството на естествените си артикули, изключително ябълки, осолено агнешко, сирене, риба, ябълково вино и калвадос. Областта Шампан е известна с пенливото си вино и саламите, изключително с наденичките андуйет.

Основни артикули в Северна Франция

Сирене

 Кухнята в Северна Франция

Някои от най-фините френски сирена идват от Северна Франция. Най-прочутото е може би Камембер, което се изнася и копира по целия свят.

Други известни нормандски сирена са Рон л`Евек и Ливаро - доста ароматно сирене с мека сърцевина. Известни типове са Ньофшател, БрийаСаварен и Бри. Най-характерното сирене от Севера е Марой, наричано от локалните поданици остарелия смрадливец поради типичния му мирис, когато е изцяло узряла.

Ябълки

Ябълки се отглеждат и в Нормандия, и в Бретан, употребяват се в доста от локалните ястия. Те може да са солени, като да вземем за пример риба тресчица по нормандски (с ябълково вино, сметана и гъби), или сладки - да вземем за пример бурден (ябълки в тесто).

Агнешко

Северна Франция е известна със своите агнета и овце, пасящи по богатите на сол блата към Мон Сен Мишел. Това месо се цени високо поради леко соления си, само че присъщ усет.

Морски продукти

Северните крайбрежия на Франция доставят морски артикули за по-голямата част от страната – омари, стриди, черни миди, миди пектин, морски костур, калкан, скумрия. Местното задушено ястие котриад е северна версия на южнофренския буйабес и се подготвя от рибата, раздадена на моряците, откакто уловът бъде продаден – кефал, тригла, светипетрова риба, змиорка, риба духовник и други. Ястието се добавя с киселец, сметана, чесън, гъби, картофи и моркови. За спомагателен мирис може да се добави малко ракия или капка вино Мускаде.

Ябълково вино и калвадос

Северна Нормандия е известна със сухото си ябълково вино. Калвадосът се дестилира от него, както брендито от виното. Често се пие рано заран с кафето или за положително храносмилане след ястие.

Техники и препоръки от кухнята на Северна Франция

Френски палачинки

Те се подготвят по две предписания. Едната е с елдено брашно, вода, сол и малко мляко, при което се получават дебели палачинки от елда, а другата, по-леката, е с богато рядко тесто с мляко, яйца и пшеничено брашно.

Палачинките от елдено брашно се пълнят със солени пълнежи като сирене и шунка, до момента в който пшеничните са за сладки пълнежи, да вземем за пример мармалад, шоколад или ябълково пюре. Могат да се ядат на закуска или като главно ядене – зависи кога се сервират.

В западната част на Бретан палачинките се назовават креп, а в източната, където се приказва и бретонски – галет. Най-известната районна рецепта в Бретан са точно палачинките. Във всеки град и село ще намерите заведение, където можете да ги вкусите още от ранна заран, изпечени на огромен сач.

Правенето на палачинки може да ви стори елементарно, само че би трябвало да се научите да разстилат тестото отмерено, с цел да стане палачинките с идентична дебелина.

Избиране на Камамбер

Доста мъчно е да се избере идеалният Камамбер. Вземете пита с гладка, мека бяла кора и леко натиснете. Трябва да е еднообразно меко на всички места, което сочи, че от вътрешната страна е узряла. Когато я срежете, сърцевината би трябвало да е цялата светлозлатиста, мека и леко да се издуе. Никога не купувайте камамбер с набръчкана и тъмна кора; в случай че е допустимо, би трябвало да има прелестен мирис на сирене, не мощна миризма и най-много не на амоняк, както мирише презрялото сирене. Оставете сиренето да получи стайна температура преди поднасяне.

Камемберът се прави от пълномаслено прясно мляко и получава присъщата си горчива жила от овесената плява в кошниците, където нормално се съхранява.

Морско плато

Един от експертите по крайбрежието на Северна Франция е платото от морски артикули. Повечето рибни заведения за хранене оферират главозамайващ избор от морски блага като предястие. Празникът за окото е и прелестен метод да изпитате чисто сетивното гастрономическо наслаждение при поднасяне на морските артикули дружно с разнородни сосове за размразяване.

Това ястие показва допустимо най-пресни екземпляри, картина на всичко, което морето и локалните реки могат да предложат. Подборът нормално включва сурови стриди (още един бретонски специалитет), черни миди, миди пектен и сварени дребни скариди, които имат леко пикантен усет, едри скариди, раци, лангусти и от време на време омари.

Те са прелестни, подредени на легло от водорасли и счукан лед върху огромен корков поднос, който лежи на телена решетка; сервират се или с майонеза, или със сос от оцет и див лук, както и с доста черен самун.

 Шампанско и Кухнята на Северна Франция

Шампанско

Какво в това искрящо и пенещо се вино го отличава от останалите? За да се назова шампанско, виното би трябвало да произлиза от Североизточна Франция и да е било обработено по шампанския способ. Този развой изисква доста време и средства – виното се бутилира, след това ферментира наново, като му се прибавят захар и квас. Появява се наслойка, която би трябвало да се махне, тъй че всяка бутилка се обръща, гърлото се замразява и утайката се маха. После бутилката се добавя и процесът продължава.

Шампанското се прави от грозде единствено от една годишна продукция, вместо да се взема плод от няколко реколти. За разлика от множеството други виновност, шампанското се продава с името на избата, а не с това на лозята.

Да се готви с шампанско си е чиста загуба, тъй като при загряване мехурчетата изчезват. То се сервира студено, само че не и ледено, другояче се губи ароматът му. Тапата постоянно би трябвало да се вади бавно, а не да се гърми, което провокира загуба на скъпата течност.

Други френски ястия, които наложително би трябвало да си приготвите в къщи са обичаното ни крем брюле, френски бриош или апетитен тарт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР