Сеул. Посланикът на България в Южна Корея Петър Андонов заяви

...
Сеул. Посланикът на България в Южна Корея Петър Андонов заяви
Коментари Харесай

Korea Herald: България е свързващо звено в европейската интеграция и порта за Южна Корея в ЕС

Сеул. Посланикът на България в Южна Корея Петър Андонов съобщи по време на изявление пред корейския вестник Korea Herald , че страната му „ се пробва да открие обща основа, консенсус, компромис и схващане измежду страните членки на Европейски Съюз при вземането на решенията “. Според него с поемането на ротационното председателство в Съвета на Европейски Съюз България ще ускори европейската интеграция и ще помогне за икономическата резистентност на континента, както и за сигурността му и неговата културна жизнеспособност.

„ Под слогана „ Съединението прави силата “ източноевропейската страна ще си сътрудничи с сътрудниците и с европейските институции, с цел да построи мощна, сигурна и солидарна Европа “, съобщи посланикът. „ България ще се опита да балансира другите гледни точки и ползи на страните членки на Европейски Съюз в интерес на всички европейски жители “, съобщи Антонов в изявлението, взето в посолството на страната в Сеул. „ Ще се опитаме да открием обща основа, консенсус, компромис и съгласие измежду всички страни членки на Европейски Съюз при вземането на решенията “, уверен е той.

Андонов показа четирите целта на България в председателството. Първото е да се реализира резистентен стопански растеж и обществена кохезия, изключително посредством предоставяне на мощ и образоване на младите генерации с начинания като програмата „ Еразъм+ “. На второ място България ще работи за усилването на сигурността на Европа и стабилността ѝ, реформирайки общата европейска система за даване на леговище и възстановяване на базите данни за битка против тероризма и ефикасното управление на границите.

На трето място България ще съставлява по-добре ползите на народите от Западните балкани и ще ускори връзките им с Европейски Съюз във връзка с превоза, енергетиката, образованието, сигурността и цифровата инфраструктура. Последният приоритет е прокарването на пътя към цифрова стопанска система, посредством построяването на Единен европейски дигитален пазар и подобряването на достъпа до нововъведения и връзките сред образованието и трудовия пазар.

„ Вярваме, че нито една страна не би трябвало да бъде изоставяна, в случай че споделя упоритостта за по-дълбока интеграция “, акцентира посланикът. В отговор на гледната точка на подкрепящите Брекзит и другите националисти, които имат вяра, че интеграцията може да изтрие националната еднаквост той съобщи, че има вяра, че „ тя би трябвало да се цени и пази “. „ Но запазването на идентичността не е антитеза на интеграцията и съдействието, които са нужни за разрешаването на общите проблеми на интегрирания свят. Дори в противен случай, запазването на мощна и горда национална еднаквост ще помогне на европейската интеграция “, добави той.

„ Бъдещето е в интеграцията, световната свободна търговия и откритите канали за съдействие, а не в протекционизма. Смятам, че актуалните националистически и протекционистки усеща са краткотраен феномен “, добави Андонов.

„ България има особено място в Европа “, съобщи дипломатът и добави, че тя съединява Европа с Азия през последните 1300 години в сърцето на Балканите. „ Присъединяването на страната към Европейски Съюз през 2007 година бе явен и стратегически избор, бележещ завръщането по право в европейската цивилизация “, уверен е той.

Обръщайки се към връзките с Южна Корея, които са достигнали до ниво на всеобхватно и стремящо се към бъдещето партньорство, Андонов приветства вложението в необятен набор от браншове, най-много в осведомителните и информационни технологии, бизнес—аутсорсингът, електрическите транспортни средства, инфраструктурата, възобновимата сила, превоза, логистиката, туризма и хранителната промишленост.

„ Ние сме мотор на Югоизточна Европа във връзка с осведомителните технологии и работим с нашите сътрудници по основаването на нова „ Силиконова котловина “ в Западните Балкани “, съобщи той, споменавайки „ София Тех Парк “ – първата иновационна екосистема в Югоизточна Европа, която може да приюти необятен набор от компании в осведомителния бранш.

„ България предлага на южнокорейските компании привлекателна капиталова среда “, съобщи посланикът и уточни най-ниските корпоративни налози в Европейски Съюз, конкурентоспособните цени на труда и обществените осигуровки в страната. „ България може да бъде врата за Южна Корея към необятния европейски общ пазар, както и ефикасен център за превоз сред Европа, Азия, Оперативно-наблюдателно дело, Северна Африка и Близкия изток “, акцентира Андонов. „ Чрез съглашението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Южна Корея ние работим по разширението на износа си към Корея, включващ осведомителни и информационни услуги, земеделска продукция, храна и виновност, химикали, медикаменти, автомобилни елементи и електроника “, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР