Сестра Георгиева споделя, че не би заменила професията си с

...
Сестра Георгиева споделя, че не би заменила професията си с
Коментари Харесай

Мария Георгиева - единствената медицинска сестра у нас по сърдечна недостатъчност

Сестра Георгиева споделя, че не би заменила специалността си с никоя друга

Мария Георгиева е първата и единствена към този момент здравна сестра в България по сърдечна непълнота. Тя работи в университетската болница " Св. Марина " във Варна и е старша здравна сестра в Отделението по неинвазивна кардиология към болница. Докторант е от Медицинския университет в морската столица.

Грижи се за пациенти към този момент 14 години.

" Сестринството е специалност, която изисква сърце, подплатено с доста познания и умения. Предизвикателство е всеки наш ден, предизвикателство е да спасиш живот, предизвикателство е да окажеш помощ на хората, предизвикателство е да намалиш болката. Всяко дежурство е предизвикателство, компликациите са нашите тествания и мотивация да продължим напред ", споделя Мария Георгиева, предава

Тя признава, че не би заменила специалността си с никоя друга, тъй като екипа от експерти, с които работи, и благодарността на пациентите я вършат щастлива. Трудностите обаче не са малко.

" Разбира се, че фамилията страда, в доста моменти не съм била до тях, дружно с тях. Независимо дали това е обвързвано с работата ми в болничното заведение, или в научната ми работа. Но те знаят аз какъв брой доста одобрявам работата си и съм отдадена на това. Знаят, че аз се боря за здравето на хората и за човешкия живот. Затова съм подкрепяна и разбирана от околните си “, споделя още Мария.

Тя е безапелационна, че един здравен служащ би трябвало да се развива непрекъснато, с цел да бъде все по-добър в битката за живота на пациентите. Наскоро тя сбъдва една от своите огромни фантазии. Завършва специализация в Института по сърдечни заболявания на Университетската болница във Вроцлав, Полша, и по този начин става първата у нас здравна сестра по сърдечна непълнота. Това ѝноси спомагателни познания във всекидневната борба, която води против един от най-тежките клинични синдроми.

" Едва 50% от пациентите с сложена диагноза „ сърдечна непълнота “ претърпяват до петата година. Медицинската сестра със специфичното обучение може да поддържа, да оказва помощ, да съблюдава признаците на утежняване на тези пациенти, с цел да се реагира съответно и навременно. Да преодолеем рехоспитализациите, честите влизания в болничното заведение, честите търсения на незабавна помощ и да понижим смъртността ", сподели Мария Георгиева.

Според нея съществуването на профилирани медицински сестри в опазването на здравето ни е извънредно значимо, с цел да може пациентите да получават оптимални грижи. За това се надява да не остане още дълго време единствената сестра по сърдечна непълнота у нас.

" Една птичка пролет не прави. Надявам се доста сътрудници да последват, да специализират това, в което е тяхното сърце и да дават професионални, качествени здравни грижи в тяхното направление. А по-нататък се надявам, по този начин както другите страни образоват сестри, това да се случи и в България, и в действителност да тръгне отсам ", споделя Мария.

Тя мечтае, както в множеството европейски страни, по този начин и у нас да има профилирани клиники по сърдечна непълнота, тъй като това положение при сърдечно заболяване е второ по смъртност след рака на белия дроб.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР