Сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) ще се проведе от

...
Сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) ще се проведе от
Коментари Харесай

МОК избира в Токио домакина на Игрите през 2032 г.

Сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) ще се организира от 20 до 21 юли в Токио. На среща на най-висшия управителен орган на олимпийското придвижване ще бъде разисквана готовността на Токио за олимпийски игри и ще бъде определена столицата на игрите 2032, оповестява ТАСС.

Предстоящата сесия на МОК ще бъде 138-та подред, през олимпийската година тя обичайно предхожда старта на игрите - церемонията по откриването на Олимпийските игри ще се състои на 23 юли.

На срещата членовете на МОК ще оценят готовността на Япония за игрите и ще обсъдят главното предизвикателство, пред което са изправени уредниците при подготовката за надпреварата - пандемията на ковид. Случаите на разкриване на зараза при участниците в олимпийските игри, идващи в Токио, се записват всекидневно през последната седмица.

На втория ден от срещата изборът на столицата за летните олимпийски игри през 2032 година ще бъде знаково събитие. Изпълнителният съвет на МОК предишния месец предложи сесията да утвърди единствения претендент - австралийския град Бризбейн.

За първи път столицата на Игрите ще бъде определена по нова процедура - без кандидатстващата акция на градовете-кандидати. През юни 2019 година МОК съществено промени разпоредбите за избор тук-там за осъществяване на олимпийски надпревари: бяха основани комисии за зимните и летните игри, които сами търсят най-подходящия претендент.

Комисията разисква опцията за домакинство на игрите с националните олимпийски комитети и държавните управления на страни, които са изразили предпочитание да бъдат домакини на надпреварата, след което сортират най-подходящите претенденти и ги показват за утвърждение от Изпълнителния комитет на МОК. Необходими бяха промени, с цел да се понижат разноските за наддаване в градовете и да се отстраняват варианти, които ще изискват огромни вложения в олимпийска инфраструктура. В същото време новата процедура направи процеса на асортимент на олимпийската столица по-малко транспарантен.

С избора на Бризбейн ще бъдат известни домакините на всички Летни олимпийски игри до 2032 година. След Токио те ще бъдат домакини на Париж (2024) и Лос Анджелис (2028).

Ще се организира на сесия за избор за управителни длъжности на МОК. По-специално организацията ще има нов вицепрезидент - мандатът на американката Анита Дефранц изтича. Бившият общоприет секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун ще бъде избран отново за ръководител на Етичната комисия на МОК.
138-ата сесия ще завърши на 8 август, в деня на закриване на Олимпийските игри в Токио, членовете на МОК още веднъж ще се съберат, с цел да обобщят резултатите от надпреварата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР