Сертифицирането на Северен поток 2 е спряно. Това се случва

...
Сертифицирането на Северен поток 2 е спряно. Това се случва
Коментари Харесай

Германците създават нови проблеми на “Северен поток-2”

Сертифицирането на " Северен поток 2 " е спряно. Това се случва за повторно. Този път обаче Германия не крие политическия предлог от решението. И за първи път има опасност съветският газопровод в никакъв случай да не получи позволение за работа. Какво се случи и за какво е прекомерно рано да се отписва " Северен поток 2 "?

В отговор на признаването от страна на Русия на ДНР и ЛНР, Англия и Европейски Съюз постановиха нови наказания - до момента меки, и за следващ път сложиха под въпрос ориста на " Северен поток 2 ". Германският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че е отдръпнал отчета на министерството за " Северен поток-2 " от Федералната мрежова организация. По думите му газопроводът няма да бъде сертифициран, до момента в който не бъде направен нов отчет. Същото ще се случи, в случай че нов отчет оцени отрицателно неговата сигурност.

Това беше направено от името на немския канцлер Олаф Шолц. „ Звучи механически, само че е нужна административна стъпка, с цел да не се случи узаконяването на газопровода в този момент. „ Северен поток 2 “ не може да бъде пуснат в употреба без узаконяване “, изясни Шолц. След тези изказвания цените на газа в Европа форсираха растежа, като още веднъж скочиха над $900 за 1000 куб.м.

Хабек изясни, че става дума за правене на нова оценка на сигурността на доставките. Предишната оценка е направена при държавното управление на Ангела Меркел. То завърши през октомври 2021 година В умозаключение беше казано, че газопроводът не съставлява опасност за сигурността на енергийните доставки. Въпреки това, на фона на признаването от Русия на ДНР и ЛНР, Германия реши, че е нужна нова оценка на сигурността.

Хабек изясни, че утвърждението на " Северен поток-2 " се състои от две условия. Първият е узаконяването на BNA, което се занимава с стопански и политически въпроси, по-специално обособяване, т.е. делене на функциите на притежател и оператор. Второто изискване е точно оценката на сигурността на плана.

Според европейските закони притежателят на тръбата не може да го управлява. Поради това “Газпром”, като притежател на газопровода, инструктира своето дъщерно сдружение, оператора “Норд Стрийм-2”, да ръководи “Северен поток-2”. В същото време направи това дъщерно сдружение оперативно без значение, с цел да дава отговор на европейските стандарти. И никой нямаше въпроси. Но с юрисдикцията в Швейцария на тази компания ненадейно породиха проблеми.

Първото заявление на “Газпром” за узаконяване беше оттеглено след два месеца разглеждане вместо утвърждение. Дадени са сякаш механически аргументи: операторът би трябвало да е регистриран в Германия, а не в Швейцария. Следователно „ Газпром “ трябваше да позволи този бюрократичен въпрос и да кандидатства за узаконяване от нулата за повторно. Всичко това измести периодите за приемане на сертификация и надлежно стартиране в употреба на " Северен поток-2 ".

Първоначално тръбата трябваше да проработи до края на годината, по-късно периодите бяха изместени към март, а до неотдавна се очакваше всичко да стане до края на лятото.

Германия обаче откри нова причина да забави процеса на узаконяване. Освен това този път имаше ясна опасност: един от разновидностите за развиване на събитията е негативна оценка на сигурността, която няма да разреши на тръбата да бъде сертифицирана и пусната в употреба в бъдеще.

С този ход Европейски Съюз намерено политизира комерсиалния газов план. Въпреки че “Газпром” и Русия непрекъснато бяха упреквани в това. Това за следващ път показва двойните стандарти на Запада.

„ Смятам, че в началото издаването на легализация беше забавено точно по политически аргументи, официално по бюрократичен механизъм. Сигурен съм, че юристите, които изготвиха първата молба, знаеха по какъв начин да го създадат, в това число като взеха поради измененията в закона в Германия. Фактът, че немските бюрократи изучаваха заявката в продължение на два месеца и едвам на деветата седмица най-сетне схванаха, че то би трябвало да бъде подадено по разнообразни правила - коства ми се, че не наподобява доста правдиво “, споделя водещ специалист на Националният фонд за енергийна сигурност, откривател във Финансовия университет към държавното управление на РФ Станислав Митрахович.

Според специалиста даже без признаването на ДНР и ЛНР от Русия Европа би намерила причина да отсрочи узаконяването на „ Северен поток-2 “.

Любопитно е какъв брой бързо Берлин откри бюрократична причина да анулира узаконяването за повторно по заповед на Шолц. Това се случи още на идващия ден след историческото изказване на Владимир Путин за признаването на ДНР и ЛНР. Може да се допусна, че този коз в ръкава е бил съхраняван от Берлин дълго време и просто е чакал подобаващия миг.

Всъщност даже издаването на документ в последна сметка не дава желязна гаранция, че на газопровода ще му се позволи да работи умерено. Във всеки един миг Европа може да измисли причина да отнеме издаденото уверение и по някакъв метод да ограничи работата на газопровода.

„ Имаше доста такива случаи, когато Европейски Съюз трансформира разпоредбите на играта тъкмо по време на самата игра. Припомнете си по какъв начин Европейски Съюз промени газовата инструкция на Третия енергиен пакет особено, с цел да съсипе живота на “Северен поток-2”. Въпреки че все още на смяната на директивата за газта фирмите се бяха събрали и към този момент бяха взели всички капиталови решения. Те имаха вяра, че планът ще се ръководи по същите правила, само че Европейска комисия след обстоятелството сподели не, съгласно други, по-лоши правила “, спомня си Митрахович.

Всъщност „ Газпром “ през цялото време се зае да построи единствено морски газопровод и не претендираше да има тръба, която да влиза на сушата като продължение (сега такова е “Еугал”). Защо? Да съблюдава разпоредбите на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз. Според тях отделянето (разделяне на функциите на притежател и оператор) се разгръща единствено до планове на сушата, само че не и в морето. Но Брюксел промени разпоредбите, тъй че в този момент морската част на газопровода в немските териториални води също предстои на това ограничаване.

Друг образец е газопроводът “Опал”, който минава по суша и е продължение на морския “Северен поток-1”. Европейски Съюз трансформира разпоредбите за употреба на този газопровод няколко пъти. Първоначално му беше разрешено да работи единствено на половината потенциал, по-късно - в границите на европейските правила - му беше разрешено да резервира втората половина от потенциала на търгове. И по-късно, заради полски правосъден иск, газопроводът още веднъж се оказа под антитръстови ограничавания: той може да изпомпва газ единствено на половината от потенциала си.

„ Винаги сме подвластни от политическия подтекст на връзките сред Русия и Запада. Ако политическият подтекст разрешава, тогава, най-вероятно, след шест месеца Шолц ще каже, че връзките са се нормализирали, и ще даде команда за продължение на узаконяването. И в случай че политическият подтекст не разрешава, тогава Шолц няма да направи такова изказване и „ Северен поток-2 “ няма да може да стартира да работи “, счита Митрахович.

В първия случай след седмици или месеци газопроводът ще бъде пуснат в употреба, а това може да стане даже преди новия отоплителен сезон. Във втория случай Европа ще би трябвало да преживее още една зима без " Северен поток-2 " и най-вероятно в изискванията на супер високи цени на газа.

„ Не мисля, че ще решат да отрежат тръбата за скрап. Технически няма проблеми за връщане към работата на газопровода. Той ще стои и ще чака по-добър миг, до момента в който европейците би трябвало да заплащат висока цена за газа “, споделя специалистът на ФНЕС.

След изказването на Шолц цените на газовите фючърси за Европа незабавно скочиха с 10%. Освен това те могат да набъбнат още повече с налагането на наказания от Европа и Съединените щати. Досега Англия и Европейски Съюз оповестиха меки наказания, които важат за редица предприемачи и пет съветски банки.

„ Ако американските наказания също (като европейските) са относително меки, тогава всичко ще остане същото. Но в случай че западните наказания се поясняват от съветското управление като сурови, тогава не изключвам прекъсването на преноса на газ през Украйна “, споделя Станислав Митрахович.

Според него договорът с Украйна разрешава използването на сходна мярка, защото се подписва по правилото „ изтегли или заплати “. „ Това значи, че може да се заплащат към 110 милиона $ на месец и да не се изпомпва газ през Украйна “, споделя източникът. В този случай цената на газовите фючърси може да сложи нов исторически връх.

„ Европа ще бъде изправена пред избор. Може да пусне " Северен поток-2 " или да купи безценен ВПГ, или да ограничи личното си произвеждане, да затвори фабрики. В същото време това ще проясни мозъците на Украйна в отношението ѝ към Русия, ДНР и ЛНР “, споделя Митрахович.

В този случай „ Газпром “ ще се опита да не нарушава договорните отговорности освен с Украйна, само че и с европейски купувачи. За да не бъде упрекната в несъблюдение на отговорностите си към Европа, той ще се опита да достави на европейците тези количества газ, които е задължена по дълготрайни съглашения по други способи. Но в този случай надали си коства да се разчита на спомагателни размери за Европа.

Как “Газпром” може да размени украинския пренос? „ Най-лесният вид е да се зареди газопроводът Ямал-Европа, който не работи от края на декември. Второ, допустимо е да се договорим с “Новатек” за пренасочване на част от газа от Ямал към Европа. На трето място, Газпром може да купува газ от самостоятелни интернационалните търговци, с цел да извърши отговорностите си. Разбира се, сходна стъпка ще коства по-скъпо за “Газпром” и Русия, само че тук към този момент ще приказваме за високи залози “, показва специалистът. Но Русия ще спре преноса през Украйна единствено в отговор на използването на в действителност строги наказания против нея от Запада.

Превод: В. Сергеев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР