Сержант Егор Фирсов, украински заместник-командир на отряд оператори на ударни

...
Сержант Егор Фирсов, украински заместник-командир на отряд оператори на ударни
Коментари Харесай

Ситуацията на фронта: Танк за 2 милиона може да бъде унищожен от дрон за 400 долара

Сержант Егор Фирсов, украински заместник-командир на отряд оператори на ударни дронове, разяснява обстановката на фронта в гласово известие изпратено до " Политико " от Авдеевка, промишлен град в центъра на интензивни боеве на източния фронт, представено от News.bg.

Авдеевка е щурмувана безмилостно от съветските войски повече от две седмици с цялостни старания да обкръжат украинските сили там.

" Ситуацията е доста тежка. Ние се борим за височините към града ", сподели Фирсов. " Ако врагът управлява тези височини, тогава цялата логистика и пътища, водещи до града, ще бъдат под негов надзор. Това ще направи доста по-трудно снабдяването на силите ни. "

Изправени пред зложелател с надминаващ брой войски и съоръжение, украинските бранители се задържат благодарение на дребни дронове, ръководени от оператори като Фирсов, които за няколкостотин $ могат да доставят избухлив заряд, кадърен да унищожи съветски танк на стойност повече от 2 милиона $.

FPV — или " аспект от първо лице " (First-person-view) — дроновете, употребявани при такива удари, са оборудвани с вградена камера, която разрешава на квалифицирани оператори като Фирсов да ги насочат към задачата им с изключителна акуратност.

FPV дроновете се употребяват като гъвкави оръжия, които могат да трансформират резултатите на бойното поле. Други следят и се учат от технология, която дава на украинците асиметрично преимущество против откритите способи за водене на война.

" Трудно е да се оправим с страстта, когато водач на дрон се удари в танк. Цялата група и целият взвод са щастливи като бебета. Наблизо ликуват пехотни елементи. Всички крещят и се прегръщат. Въпреки че не познават индивида, който им донесе това благополучие ", написа Фирсов в обява във Facebook.

Типичен FPV дрон тежи до един кг, има четири дребни мотора, батерия, рамка и камера, обвързвана безжично с очила, носени от водач, ръководещ го отдалечено. Той може да носи до 2,5 кг експлозив и да поразява цели със скорост до 150 километра в час, изяснява Павло Цибенко, изпълняващ длъжността шеф на военната академия " Дронариум " край Киев.

" Този ​​дрон коства до $400 и може да се направи на всички места. Ние направихме нашите благодарение на микрочипове, импортирани от Китай, и елементи, които купихме от AliExpress. Карбонова рамка направихме сами. И да, батериите са от Tesla. Една кола има към 1100 акумулатори, които могат да се употребяват за зареждане на тези дребни момчета ", сподели Цибенко пред " Политико " при скорошно посещаване, показвайки направените по поръчка FPV дронове, употребявани от академията за образование на бъдещи водачи на дронове.

" Почти невероятно е да го свалите ", сподели той. " Само мрежа може да помогне. И предвиждам, че скоро ще би трябвало да сложим такива мрежи над нашите градове или най-малко над държавните здания в цяла Европа.

Търговските дронове бяха въоръжени за първи път в азербайджанската — в последна сметка сполучлива — акция за отвоюването на отделилия се район Нагорни Карабах от арменските сепаратисти. Използването им се разшири бързо в 20-месечната съветска война в Украйна.

И по-рано този месец бойци на Хамас активизираха такива дронове, при което избиха повече от 1400 души и взеха към 200 заложници.

Украински специалисти по дронове и представители на разузнаването са уверени, че съветски експерти са обучили Хамас в изкуството на бойни дейности с дронове - макар че Москва отхвърля това.

" Само ние и руснаците знаем по какъв начин да вършим това - и несъмнено не сме ги научили ние ", сподели пред " Политико " Андрий Черняк, представител на Дирекцията за военно разузнаване на Украйна.

Руслан Беляев, шеф на военната академия " Дронариум ", споделя това мнение. Той предизвестява, че други бойци скоро ще се научат по какъв начин да употребяват FPV дронове, с цел да сеят гнет.

" Никой не е ваксиниран от сходни офанзиви ", сподели Беляев. " На доктрина експерт с моето равнище на опит би могъл да възнамерява и извърши интервенция за очистване на висши лица в която и да е европейска страна... Кутията на Пандора е отворена. "

Докато военните на НАТО се двоумят да употребяват търговски дронове, които са най-вече създадени в Китай или направени от китайски съставни елементи, някои западни демокрации към този момент са показали интерес да се поучат от опита на Украйна във войната с дронове.

" FPV безпилотните самолети са ефикасни принадлежности за заличаване на врага и отбрана на нашата страна. Министерството на защитата прави всичко допустимо, с цел да усили броя на безпилотните самолети ", сподели Умеров в изказване в сряда.

Всеки водач на FPV дрон работи в тандем с единици за въздушно разузнаване, или различен вид дрон с видео и аудио предаватели, с цел да следят тяхната задача. " FPV губи своя видео сигнал покрай задачата. Така че другият дрон оказва помощ на водача и поддържащите звена да схванат, че задачата в действителност е изумена ", сподели Цибенко.

Фирсов удостовери това в обява във Facebook от фронта. Това, което наподобява просто на видео, в действителност изисква тясна съгласуваност сред десетки хора.

" Всичко наподобява толкоз просто, постави очилата - и " Бам! " вие унищожихте танк ", сподели Фирсов. " Всъщност въздушните разузнавачи прекарват часове в търсене на цели. Дешифратор преглежда видео и открива цели, които врагът деликатно е скрил. Навигатор, който е наоколо, оказва помощ на водача да лети по маршрута. Инженер, който слага експлозиви, сапьор, който върти общоприети муниции за дронове и доста, доста други. "

Повечето FPV дронове са вид камикадзе, сподели Цибенко. И тяхната успеваемост промени залозите. Руснаците, които първоначално изоставаха от Украйна в преодоляването на войната с дронове, се поучиха от грешките си. И в този момент те уголемяват методите на Украйна за война с дронове.

Руските сили към този момент разполагат с " безчет " FPV дронове, които в този момент употребяват за ориентиране към обособени бойци.

Русия също започва свои лични индустриални линии и измисля нови тактики за разполагане на дронове на рояци.

Но нито Украйна, нито Русия са в положение сами да създават дронове за бойни дейности. Те към момента доставят значими елементи от Китай - водещият производител на търговски дронове. По-рано тази година китайското министерство на търговията наложи ограничавания върху износа на дронове за Украйна и Русия от " боязън, че ще бъдат употребявани за военни цели ".

Тъй като Русия е съдружник на Китай, желанието на украинската войска към китайските технологии поражда опасения измежду западните сътрудници на Киев. Те се притесняват, че Пекин може да съобщи чувствителни военни данни на Москва.

" Всяка брава си има ключ. Наистина комерсиалните дронове, които купуваме в магазините, синхронизират данните си със сървър. Но научихме по какъв начин да сътворяваме потребителски вход, които са изцяло анонимни. Дори дронът може да си намерения, че лети някъде в Канада, а не в Донбас ", сподели Цибенко.

" Когато разговаряхме с европейци, те бяха изумени какъв брой елементарно е да се хакнат и анонимизират китайски дронове. Безопасно е да ги използваме, опитахме се да убедим нашите сътрудници ", сподели Цибенко, добавяйки, че Украйна не е имала лукса на времето независимо да създава и сертифицира свои лични дронове.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР