Серия от операции предстоят за най-младия пострадал край Своге, който

...
Серия от операции предстоят за най-младия пострадал край Своге, който
Коментари Харесай

ВМА: Предстоят серия от операции за най-младия ранен край Своге

Серия от интервенции предстоят за най-младия потърпевш край Своге, който е настанен в Реанимацията на Военномедицинска академия. Консилиум от експерти през днешния ден обрисува проекта за лекуване на 30-годишния мъж, разгласи началникът на ВМА бригаден военачалник проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
Пострадалият в злополуката с рейс на 25 август 2018 година е със строшаване на черепа и мозъчна травма, фрактура на дясното рамо и 4 прешлена в поясната област – без засягане на гръбначния мозък, както и със сериозна белодробна травма, добави проф. доктор Мутафчийски.
През първите 24 часа след случая младият мъж е претърпял една къса интервенция, обвързвана с възобновяване на дишането му. „ Контактен и съответен е, с ясно схващане за случилото си. Състоянието му е приблизително тежко и няма заплаха за живота му”, изясни началникът на ВМА.
Днес от Реанимацията в стандартно поделение ще бъде преместена и другата потърпевша, която се лекува във Военномедицинска академия.
62-годишната жена е с голям брой контузии по главата, лицето и тялото, само че без счупвания на кости и засягане на жизненоважни органи. „ Контузията на белия дроб е минимална, няма заплаха за живота й”, изясни бригаден военачалник проф. доктор Мутафчийски. Ако възобновяване й продължи без затруднения, евентуално ще бъде изписана до края на седмицата.
ВМА разполага с задоволително количество кръв и кръвни артикули, с цел да поеме потребностите на пациентите, акцентира още началникът на Академията.
Болницата е единствената в България, която има лична кръвна банка. „ Още, щом ни алармираха за случая, направихме нужните планове и сме подготвени”, добави началникът на ВМА.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР