Сериозни затруднения за превозвачите заради цените на горивата. Заради по-високите

...
Сериозни затруднения за превозвачите заради цените на горивата. Заради по-високите
Коментари Харесай

Цените на горивата отново тръгват нагоре

Сериозни усложнения за превозвачите поради цените на горивата. Заради по-високите цени на суровините редица области имат проблеми с превоза сред села и градове, описват от Нова телевизия.

Наблюдава се и забележителен скок на горивата, които зареждаме всеки ден. Според уеб страницата „ Фуело” приблизително за бензин А95 плащаме 2,49 лева. Литър дизел е 2,57 лева, а газта – 1,40 лева за литър. През февруари 2021 година бензинът е бил 1,91 лева, както и дизелът, а пропан-бутанът - 97 стотинки. Погледнато в проценти точно нарастването на газта е най-вече – 31%. Бензинът е скочиЦел с 23 на 100, а дизелът с 26%.

Пазарджик е един от регионалните градове, където превозът със селата страда от ден на ден - както поради по-малкото пътувания през пандемията, по този начин и поради високите цени на горивата.

Преди месец 75-годишната Милена Угорелкова, която живее в пазарджишкото село Боримечково, се разболяла. Сега се постанова да отиде на надзорен обзор при експерт в болничното заведение в града. От пенсията си е заделила пари, с цел да заплати на съседи, които имат автомобил, с цел да я закарат. „ Сега сега както съм болна, а и такива като моите приятелки, които са заболели, не можем да си оказваме помощ. Как и къде да отидем и по какъв начин ще отидем на лекар? Търпим болките, лежим и чакаме, в случай че имаме шанс да оживеем”, споделя тя.

Положението е такова, че превозвачите не могат да си покриват разноските за всички линии. „ При 190 курса на ден преди началото на пандемията, през днешния ден през транспортния възел минават 120 курса, което е понижение с 40%. Най-силно редуцирани са курсовете по направление от Пазарджик към Пловдив, Велинград, Пещера и София”, съобщи Снежана Гумнерова, която работи в отдел „ Връзки с обществеността “ на автогара Пазарджик.

Подобно е ситуацията и в Димитровград. „ Положението е трагично. Транспортът е доста застрашен от съвсем невъзможното поддържане по линиите”, разяснява Деян Георгиев – концесионер на автогарата в Димитровград.

Експертите изясняват, че опасността от 3 лв. за литър дизел или бензин към този миг не е действителна. „ Не считам, че ще се стигне до 3-те лв., защото към момента имаме доста сериозен диапазон до тази точка. Това значи, че цената на петрола на интернационалните пазари би трябвало да отиде от порядъка на 130 $, което аз не мисля, че ще се случи”, сподели Васил Начев, който е енергиен специалист.

Въпреки това цените може да скочат с още към 20 стотинки. „ Ако резервира тези равнища, т.е. сред 90 и 100 $, в случай че се движи за барел петрол, това значи, че цената ще бъде 2,50-2,70 лева.”, добави Начев.

В момента барел нефт е на цена към 92 $.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР