Сериозни пропуски във фитосанитарния контрол на ГКПП Капитан Андреево и

...
Сериозни пропуски във фитосанитарния контрол на ГКПП Капитан Андреево и
Коментари Харесай

Иван Христанов: Засилваме контрола на ГКПП Капитан Андреево


Сериозни пропуски във фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и подозрения за бойкот и съзнателно закъснение на инспекциите на влизащите в страната тежкотоварни камиони. Това е изводът на земеделското министерство след отстраняването на частната лаборатория, която единствена извършваше фитосанитарен надзор на стоката от Турция.

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи в ефира на Българска национална телевизия, че след подхванатите дейности за подобряването на контрола е получил опасност - известие през другар с предизвестие, че се ангажира с най-големия необут на БАБХ и въпрос дали ще има война или мир.

Иван Христанов посочи, че в най-скоро време инспекциите на пункта ще се правят доста по-качествено и по-бързо от в този момент.

След отстраняването на частната лаборатория, през която минавали всички проби, е имало закъснение на камионите през първите ден-два и подозрения за бойкот, само че към този момент инспекциите текат със скорост близка до предходната, добави той.

" ТИР-ове, които не подлежат на инспекция, са били насочвани към терминала на БАБХ и по този начин са запушвали процеса. Влизаха в терминала без да имат работа там. Дали е съзнателно или не, не ме интересува - значимото е, че изправихме процеса. Започнахме работа преди безусловно една седмица и всички такива неуредици и странности гледаме да ги обезвреждаме. В момента сме пуснали разбор на целия трафик, тъй като подозираме, че се вършат и други старания за закъснение на трафика от страна на обработка на документи. " - съобщи зам.-министърът на земеделието.

В момента се работи по това пропускането на камиони през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " да се случва доста по-бързо от в този момент и при по-добър надзор. Затова се възнамерява Българската организация по сигурност на храните да разположи своя лаборатория на граничния пункт, което ще редуцира времето за осъществяване на лабораторна проба от 12 часа на 1 час.

По думите на зам.-министър Христанов има сериозен проблем с видеонаблюдението в пунктовете на БАБХ на граничния пункт, което основава предпоставки за нарушавания.

" Трябва да си дадем сметка, че това е вторият най-натоварен пункт в света. Първият е сред Съединени американски щати и Мексико, а вторият - сред България и Турция. Това значи, че всичко, което се е предписание до момента, е меко казано смехотворно като оценка на риска и отговор на страната за предстоящото влияние. Там наложително би трябвало да има държавен орган, който да прави тази работа, а не да бъдат маргинализирани функционалностите на БАБХ и да бъде открит монопол. " - посочи Иван Христанов.

Той беше безапелационен, че все още пробите от границата, които взема БАБХ, минават само през държавни лаборатории.

По думите му договорът с частната лаборатория - монополист е подписан от предходен заместник-директор на БАБХ в нарушаване на заповед на министъра и на законодателството. Договорът е подписан в края на декември и е влезнал в действие от 2 февруари.

" Гарантираме, че имаме повишен надзор на качеството. Имаме още напълно малко, с цел да осигурим остарелия потенциал на пропускливост като до две седмици ще го надминем. Целият метод, по който е сбъднат изборът на оператора и методът на възлагане на дейностите, са опорочени. Сега БАБХ подсигурява доходи към бюджета от по 10 пенсии на час, които до момента в действителност са отивали за коли, крепости и какво ли не. Така че в този момент сме изцяло уверени, че там би трябвало да бъде изцяло и вечно възобновен държавния надзор и да отиват тези средства в бюджета. " - посочи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР