Сериозни промени при охраната на в страната подготвя вицепремиерът и

...
Сериозни промени при охраната на в страната подготвя вицепремиерът и
Коментари Харесай

Бойко Рашков готви скандални промени! Министърът на Радев си решава проблемите с протестите - предлага полицаите да могат да бият и обгазяват недоволни по преценка на началника им

Сериозни промени при защитата на в страната приготвя вицепремиерът и длъжностен министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Министърът, който се цани и за подобен в постоянното държавно управление на Кирил Петков, е издал разпореждане, съгласно което служителите на реда ще могат да бият и да обгазяват протестиращи, в случай че началникът им позволи това.

" При непринудено зародило мероприятие решението за потребление на физическа мощ и помощни средства се взема от старшия на наряда или най-старшия по служба чиновник от пристигналите на място чиновници с полицейски пълномощия, до идване на чиновник на СДВР/ОДМВР, на който са делегирани пълномощия по непосредственото управление на силите ".
свързани новини55552преди 6 часа133389преди 16 часа
Това написа в план за допълнение на настояща разпоредба, препоръчан от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, разкрива zonanews.bg. Проектът е съпроводен и от план за директива. В него в детайли е разказано какво се прави, когато е належащо да се възвърне публичния ред поради всеобщо мероприятие. Посочено е, че служителите на реда могат да употребяват мощ по лична преценка единствено " при ненадейно нахлуване ". Внезапното нахлуване обаче не може да е каква да е експанзия, с цел да отвърне служител на реда със мощ – би трябвало да е против жители или служители на реда, против здания, пространства, уреди и транспортни средства (чл. 85, алинея 1, т. 5 и 8 от Закона за МВР).

Ако се наложи потребление на мощ, съответният служител на реда рапортува неотложно на виновния началник. Освен това: " При прекосяване на полицейски уреди или нарушение физическата цялост на чиновници на Министерство на вътрешните работи, ръководителят на мероприятието по запазване на публичния ред може да разпореди координираната приложимост на физическа мощ и помощни средства от полицейските органи ". Ако се правят арести – поради " групово нарушаване на публичния ред ", те още веднъж стават единствено измежду предписание на виновния началник.

В претекстовете за какво желае смяна на наредбата, Рашков показва следното съображение – в нормативния акт не е посочено в какви случаи и по чие предписание се употребяват химически субстанции при защита на всеобщо мероприятие.



Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР