Сериозни проблеми със спешната помощ по Южното ни Черноморие. В

...
Сериозни проблеми със спешната помощ по Южното ни Черноморие. В
Коментари Харесай

Недостиг на линейки: Само 12 спешни автомобила има по Южното Черноморие

Сериозни проблеми със незабавната помощ по Южното ни Черноморие. В летните месеци жителите и гостите надвишават над милион и половина души. Оказва се единствено 12 коли за спешна помощ обслужват региона, като през нощта броят им от време на време е на половина. Това е и една от аргументите удареното преди дни от гръм момиче да чака над 20 минути с цел да му се окаже помощ.

Днес служебният здравен министър Асен Меджедиев беше в Бургас и изясни, че планът за ремонт и организацията на Спешната помощ в цялата страна е неглижиран. Той ще изиска спомагателни средства от Министерството на финансите в размер на 6 млн. лв. за тази година и още 40 млн. за идната.

Иван Иванов вижда мъж в тежко положение на паркинга пред хотела в Приморско, където е отседнал и взема решение да помогне като го закара до Спешния център, който е единствено на два километра.

„ Не можеше да диша, стягат го гърдите, не можеше да преглъща. Жена му към него се суети, обезпокоена, обадила се на Спешна помощ да пристигна да го прегледат. 5, 10, 15 минути, няма никой, върнах се отидох, попитах обадихте ли се хора, ще пристигна ли Спешна помощ. Да, да обаче тя идва от Царево, споделиха. Как по този начин от Царево? Еми от Царево ида, тук няма Спешна помощ ", изясни Иван Иванов, екскурзиант от Ловеч.

Спешна помощ в Приморско има, само че работи единствено един екип, с една кола за спешна помощ, който обслужва всички сигнали.

„ Дава се адрес, потегля се на адрес и тук се заключва, даже някой да умира начело, няма кой да го поеме. От Бургас до Резово са три коли за спешна помощ, три екипа. Ние поемаме и Созопол, и Царево, и Малко Търново. Който отиде на адрес, идващия екип попълня празното място. Състоянието на колата за спешна помощ, можете и сами да го видите, положението е просто плачевно. Морално и освен морално е остаряла. Пред разпад е, самият автомобил за мен не е механически изправен, без значение че минава годишни механически прегледи. Не е в положение да транспортира заболели. Вратите не се отварят, има възможност да стартираме да ги връзваме с тел, с цел да не си загубим надлежно носилката с не дай си Боже да има пациент ", изяснява Стамат Киров, водач на кола за спешна помощ.

Климатичната система също не действа, а в колата за спешна помощ е 40 градуса през лятото, споделят незабавните медици. Когато завали дъжд, вали и в колата за спешна помощ. Често се скапва и се потребност от ремонт. Развалена е била във вторник следобяд, когато гръм удари 18-годишно момиче в Приморско.

Липсата на задоволително екипи затруднява и диспечерите в Бърза помощ, които единствено за елементи от секундата би трябвало да провеждат превоз.

„ Случва се пациент, примерно, който се обслужва от нашия екип в Созопол да се транспортира към Бургас, а в това време на територията на община Созопол има различен пациент, който се нуждае от незабавна помощ и тогава съгласно местоположението се насочва кола за спешна помощ от Бургас, от Приморско ", сподели доктор Кристина Митева, диспечер в Спешна помощ.

Че има проблем със Спешната помощ по Южното Черноморие, признават и здравните управляващи.

„ Вижте, обезпечеността даже и в Бургас не е прелестна. През лятото Приморско става към 120 хиляди души. Просто няма действително от къде да подсигурим особено за там в допълнение екипи. Поне в двата огромни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да нареждаме по един дежурен 24-часов екип с оформяне на подобен пункт, който да поддържа спешността през летните месеци, не сама до края на този сезон, а и за идващия. Това са опциите сега. С това разполагаме като благоприятни условия и това мога да подсигуря ", съобщи Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето.

„ Въпрос на фрагменти е. Дори съществуването му в този тип е под въпрос ", уточни доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ-Бургас.

Здравните управляващи признават още, че в огромна степен разчита на частните центрове по морето, тъй че да е обезпечена незабавната помощ.

Вижте повече в директното включване на Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР