Сериозна тревога на приключилия днес Европейски съвет в Брюксел по

...
Сериозна тревога на приключилия днес Европейски съвет в Брюксел по
Коментари Харесай

Срещата на евролидерите: COVID кризата във фокуса на разговорите в Брюксел

Сериозна паника на завършилия през днешния ден Европейски съвет в Брюксел във връзка разликите в равнищата на Коронавирус епидемията в страните членки на Евросъюза.

България беше показана на лидерската среща от президента Румен Радев.

Много общително ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен не загатна имената на двете страни с най-сериозни проблеми, съобщи след срещата президентът Румен Радев.

Имената на въпросните страни не попадат и във финалния документ на форума, само че за никого не е загадка, че това са България и Румъния, поради ниския % на имунизация.

У нас всички са изплашени от това, което става и никой на желае да вземе отношение какво да се прави в тази рецесия, тъй като доста от партиите сега броят гласове, в случай че вземат ясна позиция.

Това разяснява президентът Радев в Брюксел.

„ Аз приканвам за разсъдливост, за схващане на това, което държавното управление прави. Да, предстои на рецензия методът за въвеждане на тези ограничения, само че би трябвало да създадем всичко да не допуснем подобен пик, който да взриви опазването на здравето “, сподели още президентът.

Категорично не се одобри и желанието за действително облекчение поради зеления преход за страните, които зависят от въглища, разяснява още президентът.

Стана ясно още, че Европейският съюз не се ангажира неотложно за помощ на най-засегнатите от внезапния скок в цените на горивата. Възможните дейности за момента остават на национално равнище.

„ Ръстът на цените на енергетиката в действителност доста ни безпокоят. Това се отнася и за битовите консуматори, и за бизнеса в световен мащаб. Но има способи да намерим решения тук, в Европа. Обсъждаме по какъв начин да бъдат подкрепени най-застрашените семейства и най-застрашените предприятия. Държавите членки към този момент водят съвещания, като 20 страни към този момент започнаха ограничения на национално равнище “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

Темата миграция също провокира напрежение на форума. Въпреки настояването на редица страни за европейско финансиране за построяването на защитни стени по външните граници на Съюза, такова решение липсва във финалния документ.

Това беше 107-ият и финален Съвет за немския канцлер Ангела Меркел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР