Сериозна следа сред почитателите на клавирното творчество и на симфоничната

...
Сериозна следа сред почитателите на клавирното творчество и на симфоничната
Коментари Харесай

Пианистката Пламена Мангова, маестро Григор Паликаров и Плевенска филхармония удивиха почитателите на класиката в Плевен

Сериозна диря измежду феновете на клавирното творчество и на симфоничната музика в Плевен остави концертът на Плевенска филхармония със солист световноизвестната пианистка Пламена Мангова, който мина на 27-ми октомври под диригентството на изтъкнатия български диригент Григор Паликаров в зала „ Емил Димитров “ в НЧ „ Съгласие-1869 “ в Плевен.

В препълнената зала, музикалното събитие стартира с Концерт за пиано и оркестър No. 2 от Ференц Лист в осъществяване на неповторимата и неподражаема пианистка -плевенчанка Пламена Мангова.



" Още от първата подготовка всички сме в едно чудно въодушевление. Имам възприятието, че след годините на пандемия, хората изпитватголяма потребност от музика, а аз съм безумно щастлива да изсвирвам в родния ми град Плевен с Плевенска филхармония, под диригентството на Григор Паликаров! ".

Това сподели за Дарик радио преди концертасветовноизвестната пианистка Пламена Мангова, като напомни, че Концерт за пиано No.2 от Ференц Листе донесъл голям брой триумфи и благополучие в професионалния й живот. " Това беше концертът, който през 2007-ма години свирих на финалите на състезанието " Кралица Елизабет " в Белгия ", сподели пианистката.

Тя напомни, че по-късно,свири същия концерт в „ Гевандхаус “ с оркестъра на Лайпцигското радио. „ Това беше феноменално значима крачка за моето израстване като музикант. Оттам нататък ми се е случвало да изсвирвам този концерт през какви ли не земи и континенти. Всъщност, аз боготворя този концерт “.

Пламена Мангова означи обстоятелството, че концертът й в Плевен на 27-ми октомври съответствува ненапълно с рождената дата на Лист – 22-ри октомври. Тя добави, че за пръв път извършва в Плевен Концерт за пиано No.2 от Ференц Лист.

Само след дни – на 14-ти ноември, Пламена Мангова ще се показа със собствен рецитал в фамозната зала „ Гаво “ в Париж. Малко преди този момент, още веднъж в Париж, Пламена Мангова ще бъде част от журито на състезанието „ Маргарет Лонг “, който е един от най-големите състезания за пианисти в света.

След блестящото осъществяване на Концерт за пиано No.2 от Ференц Лист, Пламена Мангова се върна на сцената, провокирана от екзалтираната аудитория и извърши Ноктюрно в до диез минор от Фредерик Шопен, със особено посвещение…



Маестро Григор Паликаров, който с метода си като диригент предизвика музикантите от Плевенска филхармония към едно съвършено и запаметяващо се осъществяване, показа за Дарик радио:

„ Отдавна бяхме възнамерявали този концерт с Пламена, само че го отложихме поради пандемията и се веселя, че в този момент това е като един разговор – едно другарство сред мен и оркестъра, което като че ли не е прекъсвало и в този момент продължаваот точката, на която сме били преди години “.

По отношение на класическата музика в България в днешни дни, маестро Григор Паликаров сподели:

" Ако би трябвало да стартираме с реализма, днешните години са сложни за класическата музика. И не тъй като тя е изгубила нещо от цената си. Тя няма да загуби нищо до момента в който е жив и последният човек на тази планета, който да носи достиженията на човешкия дух.

„ В последните 30 години, музикантите отидоха много надолу. Пазарната стопанска система си има своите минуси и един от тях в сферата е, че се гледа на директната облага.

Музиката и изкуството не съществуват, с цел да носят облага. Те са една инвестиция в бъдещето. Музиката е храната за човешкия дух, а той е не по-малко значим от човешкото тяло. На фона на по този начин нареченото „ оскотяване “ не бих споделил, че отиваме към животинското, тъй като има хиляди клипчета, в които животни стопират и слушат музика, тъй че е редно и хората да го вършат ”.

 Григор Паликаров означи обстоятелството, че Плевенска филхармония остана една от двете единствени филхармонии в страната, дружно със Софийска филхармония.

„ Хубаво е за Плевен, че резервира своята филхармония, тъй като зад това име стои една отговорност, а след последната промяна, България стана страната на оперите и на симфониетите. Така че хубаво е, че с изключение на националната ни Софийска филхармония, има и Плевенска филхармония и че тя продължава със своето мисионерстване на локално и национално равнище, тъй като музикантите доста пътуват и това е извънредно значимо.

Ние изпуснахме едни 20 и повече години в този безконечен преход, улисани в оцеляване и свързване на двата края и в този момент е значимо да се напомни на хората, какво прелестно нещо е и какво лекарство за душата е класическата музика и считам, че изключително след пандемията има едни подем на връщане на публиката в залите, и дано той да продължи. Идвайте и слушайте концерти! “, сподели маестро Григор Паликаров.

„ Има един прекрасен български израз: „ Отивам да си изпълня душата “. Не го забравяйте, а идете и си напълнете душите! “, напомни той.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР