Сериозен проблем за финансирането на музеите у нас поставя публично

...
Сериозен проблем за финансирането на музеите у нас поставя публично
Коментари Харесай

Огнян Тодоров: Дотук добре. И сега започва веселата част

Сериозен проблем за финансирането на музеите у нас слага обществено шефът на Регионалния прирородонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров. Оказва се, че гласуваните в пленарна зала на Народното събрание 12 милиона лв. за музеите след няколко премеждия са стопени на 3.8 милиона. Как е станало това - ето какво написа шефът на един от най-успешните музеи у нас:

" Уважаеми сътрудници и другари. През миналия интервал от началото на годината " Сдружение на българските музеи " предприе самодейност за повишение на главния държавен стандарт за финансиране на музеите, който се дефинира от страната. След извършените съвещания с разнообразни политически партии и необятна поддръжка от доста хора и организации, дружно успяхме да увеличим средствата за субсидираните бройки с 12 милиона (28.9 % увеличение). Това се случи след развълнуван спор в пленарна зала сред първо и второ четене за приемане на бюджета.

Дотук добре. И в този момент стартира радостната част. На 4 март в държавен вестник беше обнародван бюджетът на страната, в който в т. 10.2 ясно се вижда сумата от 12 милиона, която беше гласувана от депутатите в Народното събрание. На 3 март излезе план на Постановление на Министерски съвет, в който в член 19 и 30 ясно бяха упоменати разпределението на средствата към бюджетите на общините и Министерството на културата. В Приложение 5 бяха направени и детайлни разбивки по суми. На 7 март този текст беше координиран и утвърден от министерствата.

И в този момент става занимателно.... На 17 март излиза Постановление на Министерски съвет (Постановление на Министерски съвет), в което член 19 и член 30, както и Приложение 5 липсват.

Мистерия. Парите за музеите и галериите липсват. Написахме доста писма, говорихме с доста хора... Без отговор... До през днешния ден в 16.00, когато излезна ново Постановление на Министерски съвет, в което някак си тези 12 милиона станаха 3,8.

Абсолютно тъпчене на закона за бюджета и волята на Народното събрание.

Аз съм зоолог и не разбирам по какъв начин по този начин Министерство на финансите няма да се съобрази с волята на Народното събрание и с влезнал в действие закон? Отговора оставям на Вас. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР