Серхио Бускетс е на лагерсбор с националния отбор на Испания,

...
Серхио Бускетс е на лагерсбор с националния отбор на Испания,
Коментари Харесай

Интервюто с Бускетс: Не мисля за отказване като Пике

Серхио Бускетс е на лагерсбор с националния тим на Испания, макар че няма да играе в мача от международните квалификации против Албания заради наказване. Юбилейният му дуел №100 за Ла Роха ще би трябвало да изчака до понеделник. Халфът желае да се концентрира единствено върху футбола и избира да заобикаля политически тематики като случилото се в неделя в Каталуня, празните трибуни на „ Камп Ноу” на мача Барселона – Лас Палмас и обстановката към съотборника му Жерард Пике. В базата в Лас Росас Бускетс сяда с нашия екип, с цел да приказваме единствено за футбол.

- Ще би трябвало да почакате няколко дни за стотния си мач с националния екип…

- Да, още щом видях жълтия картон против Лихтенщайн, към този момент знаех, че ще пропусна идващия мач с Албания. При все това съм в състава и ще поддържам моите съотборници, с цел да опитаме да подпечатаме класирането за Мондиала допустимо най-скоро. Пък след това нека съумея против Израел да изиграя своя мач №100 – доста хубава цифра.

- До наскоро изиграването на 100 мача с националния тим изглеждаше нещо непостижимо…

- Да, имахме шанса да изиграем доста мачове, да имаме значима роля в националния тим във всички тези години, изключително когато първоначално стигахме до финали и ги печелехме. Затова и съумях да доближи тази цифра за малко години. Това е фантазия, това е история! Дано да има и още!

- Макар че бихте предпочели да играете, несъмнено ще Ви пристигна добре малко отдих?

- Това е отдих по обвързване и от време на време е за положително, тъй като и в националния, и в клубния си тим имам шанса да съм значима фигура и да се употребявам с доверието на треньорите. Играя доста мачове и в случай че в действителност има нещо позитивно в наказването, това е тъкмо опцията да си умря.



- Срещу Италия показахте, че още веднъж сте предходният Бускетс. Каква част от заслугите може да си припише селекционерът Юлен Лопетеги за това възобновление?

- Голяма. Защото пое един тим, който имаше у себе си доста гений, но не успяваше да го потвърди в последните европейски и международни шампионати. Лопетеги съумя да сплоти младите играчи с ветераните, да сътвори това чувство и предпочитание да бъдем тим, да работим доста, а това се придвижи и на терена. Най-вече във връзка с положителната конюнктура в съблекалнята, защото хората вътре още веднъж са изпълнени с готовност и наслада.

- По-добре ли се чувствате в тази среда на терена, заобиколен от доста халфове?

- В последна сметка е въпрос повече на тим генерално, в сравнение с игра с доста халфове. Истина е, че по този метод си осигуряваш повече притежание на топката и превъзходство в центъра, което е добре, но играем с добър резултат също и в система 1-4-1-2-3 с две крила напред до централен нападател. Отборът в края на краищата, в случай че ситуацията е добра, ще играе сполучливо с всевъзможни играчи и във всевъзможни системи.

- В националния тим в последно време даже играхте без чиста „ деветка”, изцяло в стила на Джосеп Гуардиола…

- При тази система може би ти липсва малко дълбочина, но тя се появи много сполучлива, изключително против Италия.



- По-уютно ли се чувствате на терена този сезон и в Барса, и в Ла Роха?

- Може би съм малко по-подкрепян и в действителност се усещам доста добре този сезон. На един състезател в центъра на терена му въздейства доста това дали тимът е стилен – колкото е по-компактен, толкоз по-лесно ми е и съответно на мен.

- Забелязали ли сте, че непрекъснато се търси Новия Този или Новия Онзи, само че в никакъв случай Новия Бускетс?

- Това е добър знак, въпреки че сигурно и на мен може да ми се откри заместител. Има доста способи да разбираш футбола, а на моята позиция също има играчи, които, въпреки и с други характерности, могат идеално да я играят.

- Ако някой ден се заложи на система с двойка пивоти в центъра, това би ли представлявало изменничество към стила?

- Има голям брой способи да се играе и да се усъвършенства играта. В края на краищата стилът се маркира от футболистите.



- Създава се чувството, че при Ернесто Валверде халфовете на Барса тичат по-малко и играят повече с топката…

- Не зная какво споделят статистиките, само че нашето чувство е, че сме по-събрани близо един до различен, че сме стилен тим и че е доста по-трудно да ни основават положения и да ни вкарват голове. И това е очевидно. Това е добре и за отбора, и съответно за мен. Да се защитаваш посредством притежанието на топката постоянно е най-хубавият метод за защита. Колкото повече пасове можеш да направиш и колкото повече благоприятни условия за комбинации имаш, толкоз по-добре. За благополучие разполагаме с огромни футболисти и можем да практикуваме този вид футбол. Ако сме стабилен и стилен тим, в случай че продължим да оставяме по-малко пространства сред линиите, това ще ни помогне да се борим за всички титли.

- Седем от седем победи в Ла Лига, седем точки преднина пред Реал Мадрид в класирането и единствено победи в Шампионската лига, само че представянето против „ лос бланкос” за Суперкупата на Испания беше бедствено. Какво е същинското равнище на тази Барса?

- Онова беше едната прекаленост, в този момент сме в другата… Ние сме добър тим, още сме при започване на сезона, имаме нов треньорски щаб и нови играчи. Все още се приспособяваме едни към други, но е истина, че нещата стартират да наподобяват малко по малко по-положителни. Остава ни обаче доста работа за извършване и би трябвало още да се подобряваме, въпреки че не ни и минава през главата това да ни служи като опрощение да не продължим да се съревноваваме и да побеждаваме. След паузата за интернационалните мачове ни чака свръхтежък мач за състезание против Атлетико Мадрид, може би най-тежкият ни до момента през сезона, въпреки че имахме и други като против Ювентус и Спортинг Лисабон. За благополучие, до момента не сме имали неприятен ден с изпуснати точки, тъй че влизаме в това тестване в положително положение.

- Тези паузи за интернационалните мачове пречат или оказват помощ за поддържане на спортния темп на играчите?

- Проблемът може да е по-скоро за играчите от Америките, тъй като освен играят непрекъснато тежки и решаващи мачове, а и би трябвало да преодоляват големи дистанции и часовата разлика. Ние тук постоянно идваме с огромна наслада и предпочитание за игра.



- Като гледате приноса на играчи като Денис Суарес и Паулиньо, има ли Барса повече оръжия в запас?

- Може би да поради прехвърлянията, само че зависи и от доверието, което ще покаже тренерът към всички от състава. Колкото повече играчи са употребявани и колкото повече способстват, толкоз по-добре за тима.

- Изненадват ли Ви приносът и постоянството на Андрес Иниеста?

- Не, по никакъв начин. Изкарал съм доста години един до друг с Андрес и зная какъв футболист е и на какво е кадърен. Очевидно е, че този сезон има повече игрови минути спрямо предходните, та надлежно е и по-постоянен. Сега е контузен, само че напълно леко. Дано да продължи на това равнище и да можем да му се любуваме дълго!

- Не изненадва обаче Лионел Меси – всяка година се трансформира в друг състезател и чупи личните си рекорди…

- Той е най-хубавият футболист на света и най-вадещият от равновесие противниците. Удоволствие е да го имаме при нас и да му се любуваме. Накрая всички печелим – той в самостоятелен проект, а ние в групов.



- Вие сте един от капитаните на Барса, която в неделя изживя нещо извънредно към мача с Лас Палмас. Каква е версията на играчите за случилото се?

- Клубът към този момент изясни всичко посредством публично официално съобщение. Това е тематика на клуба и толкова.

- Говореше се, че клубът е желал да отсрочи мача, а играчите са натиснали той да се играе…

- Няма да потвърдя или отрека нищо. Вече се произнесоха Жерард (Пике) и Андрес (Иниеста), споделиха всичко, което има да се каже по въпроса, и е по-добре да не се споделя нищо повече. Беше доста необичайно и тъжно, само че не съм бил на събранията. Решението бе надалеч оттатък пълномощията на играчите. Аз съм състезател на Барса и съм задължен да приема всяко решение на клуба.

- Как в националния тим претърпяват обстановката към Пике и въздейства ли тя на колектива?

- Ние сме се съсредоточили върху Албания, която е значимата ни цел в състезателен проект след година и половина битка за класиране на Мондиала. Както сподели Тиаго Алкантара, мисълта ни е ориентирана напълно върху спортната част. В съблекалнята си приказваме и не желаеме разсейвания. Иначе явно случилото се на откритата подготовка беше тежко за Жерард. Лошо е, тъжно е, само че ние сме длъжни да упражняваме.



- Беше ли напрегната срещата сред Пике и Серхио Рамос?

- Жерард е просто един от тима и не желае да мисли за нищо друго, с изключение на за огромната цел. Той е спокоен и доста интелигентен човек, само че държи всичко вътре у себе си.

- Пике сподели, че обмисля разновидността с отдръпване от националния тим. Това минавало ли е през Вашата глава?

- Не. Мисля, че ще продължа още дълги години в Ла Роха.
Еду Поло, „ Мундо Депортиво” Примера дивисион 7 кръг, неделя 1 октомври  Барселона 3:0краен резулат  Лас Палмас
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР