Сербезова премахна т.н. 60% -тов резерв, който трябва да се

...
Сербезова премахна т.н. 60% -тов резерв, който трябва да се
Коментари Харесай

Д-р Лъчезар Иванов: Очакваме в края на този месец да има промяна в снабдяването с лекарства у нас

Сербезова отстрани тъй наречените 60% -тов запас, който би трябвало да се поддържа от страната, разяснява депутатът от ГЕРБ
През последните месеци от ден на ден заприказва за неналичието на медикаменти, даже и такива за грип и простуда. Служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев съобщи, че предходния отраслов министър Асена Сербезова е изключила от наблюдаване 280 медикамента, а здравните управляващи сигнализираха, че на пазара има дефицит на повече от 10 лекарствени продукта.

За неналичието на медикаменти и техния реекспорт от страната Tribune.bg беседва с депутата от ГЕРБ и член на здравната комисия доктор Лъчезар Иванов.

Г-н Иванов в аптеките у нас липсват лекарства за окоболни, по какъв начин ще се ограничи реекспорта на тези артикули?

И лекарства за деца липсват. Пулмикорт липсва на пазара, както и препарати, които сезонно се употребяват при разнообразни болести - простудни и инфекциозни, а и освен. Това се дължи на смяна в наредбата на Министерство на здравеопазването.

С създател здравния министър от кабинета „ Петков “ - Асена Сербезова, която е и ръководител на Съюза на фармацевтите?

Която отстрани тъй наречените 60% -тов запас, който би трябвало да се поддържа от страната. В резултат на това стартира второстепенен експорт на лекарства, което утежни салдото с наличето на избрани медикаменти за пациенти, които не могат да си закупят избрани препарати. Най-лошото е, че това визира дребни дечица и бебета. За такива дребни пациенти с дихателна спънка и тежка кашлица липсват медикаменти, което е извънредно притеснително.

Каква реакция да чакаме от ваша страна?

Ние сме поискали от служебния министър на опазването на здравето да направи разбор и надлежно да се вземат бързи ограничения, с цел да може българските пациенти да не страдат от липса на лекарства, както и да се спре вторичния експорт на медикаменти от страната.

А работи ли се в здравното министерство по основаването на механизъм, с който да се управлява реекспорта?

Миналата седмица на съвещанието на Здравната комисия в Народното събрание поставихме въпроса на здравния министър, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения. Доколкото ми е известно още при започване на тази седмица министър Асен Меджидиев е направил среща  с комерсиалните представители и дистрибутори на другите фармацевтични компании. Правят се действия да бъде стеснен този второстепенен експорт на медикаменти от страната. Очакваме в края на този месец да има смяна в снабдяването с лекарства у нас. Лошото е, че всяка една компания възнамерява за другите страни квоти на доставка, които в края на годината може и да са изчерпани. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР