Сепаратисткото предизвикателство от страна на Каталуния е нова ненавременна главоблъсканица

...
Сепаратисткото предизвикателство от страна на Каталуния е нова ненавременна главоблъсканица
Коментари Харесай

Каталунската криза - нова главоблъсканица за Европейския съюз


Сепаратисткото предизвикателство от страна на Каталуния е нова ненавременна главоблъсканица за Европейския съюз, който се надяваше най-накрая да стъпи на краката си след десетилетие на екзистенциални рецесии - от финансовата рецесия през миграциите до Брекзита.

" В прочут смисъл Европейски Съюз е институция, основана за щастливи времена. Докато всичко е наред, тя работи добре. Възникне ли проблем обаче, тя се сблъсква с големи компликации да заеме позиция и да работи ", отбелязва Щефани Вайс, шеф на брюкселското бюро на фондация " Бертелсман ".

" Този проблем се обрисува към този момент от много време ", добавя експертката, припомняйки, че каталунските сепаратисти приготвят референдума си за самоопределяне от години. " Той обаче не получи нужното внимание " в Брюксел, акцентира тя.

Свидетелство за това е неловкото безмълвие, непокътнато преди референдума от Европейски Съюз, обезпокоен от други сепаратистки уклони във Фландрия, Шотландия и най-много Страната на баските.

След като националното допитване беше белязано от конфликти сред сепаратистки гласоподаватели и служители на реда, Европейската комисия за пръв път прикани за разговор и осъди насилието като " инструмент в политиката ", внимавайки обаче да не засегне Мадрид.

Европейска комисия повтори, че референдумът е в прорез с испанската конституция и акцентира, че " отбраната на правовата страна от време на време изисква съразмерна приложимост на мощ ".

" Бивша Югославия "

С изключение на Белгия, където фламандските националисти са авторитетен детайл в ръководещата коалиция), и Словения, появила се след отделянето си от някогашна Югославия, европейските столици резервират безмълвие или декларират непоклатима поддръжка за испанския министър председател Мариано Рахой.

Това е по този начин, защото най-децентрализираните страни се притесняват, че каталунският казус може да въодушеви други сепаратистки региони, отприщвайки верижна реакция, която най-после ще направи Европейски Съюз неуправляем.

" Ако през днешния ден допуснете Каталуния да наруши целостта на Испания, това ще породи резултата на доминото на целия континент. Вместо 27-членна Европа, ще имаме една не-Европа от минидържави ", предизвестява театрално испанският евродепутат Гонсалес Понс.

Съюзът оцеля при международната финансова рецесия през 2007 година, след това и при дълговата рецесия, когато Гърция през 2015 година едвам не напусна еврозоната.

Той към момента не се е възстановил изцяло от дълбоката рецесия на взаимност сред Изтока и Запада, избухнала по време на мигрантския напор, води война с Полша и Унгария за промените им, които счита за нелиберални, и води извънредно комплицирани договаряния с Обединеното кралство по отношение на излизането му от Европейски Съюз през 2019 година

В речта си при обновяване на работата на Еврокомисията в средата на септември след лятната почивка нейният ръководител Жан-Клод Юнкер съобщи, че най-лошото е минало и изложи амбициозна стратегия за промени, като разгласи, че " вятърът още веднъж духа в платната на Европа " с помощта на спада на безработицата и известно възкръсване.

" Ново камъче "

Това беше преди каталунската рецесия, която " сигурно е ново камъче в обувката " на Европейски Съюз, споделя Фредерик Алман, който се занимава с европейски проучвания в Люксембургския университет.

Особено в случай че остане за дълго. " През това време европейците рискуват да изоставят същинските провокации, които ги чакат: световните закани за сигурността (Северна Корея, тероризма, споровете в Близкия изток), които ни заобикалят, и международното икономическо съревнование “.

Въпреки намеците от страна на сепаратистите, на евродепутати или специалисти " Европейски Съюз няма никакъв интерес да се заеме с ходатайство ", защото " това ще легитимира сепаратистите ", споделя Алман, наблягайки, че /европейските/ контракти не плануват дейности при положение на обособяване на дадена територия в границите на страна член.

В Испания Конституционния съд разгласи каталунския референдум за недействителен. За Европейски Съюз, формиран и управителен от своите 28 страни членки, е невероятно да пренебрегне конституционния ред на всяка от страните си. За разлика от каталунския, шотландският референдум за самостоятелност от 2014 година (спечелен с 55 на 100 от лагера на отхвърлящите отделянето) беше проведен с утвърждението на Лондон, което би разрешило една добре готова разлъка.

Брюксел в не по-малка степен изгуби доверието на каталунските сепаратисти. Те упрекват Комисията, която не се поколеба да влезе в битка с Варшава за правовата страна, че изоставя " 7,5 милиона европейски жители " в Каталуния, " чиито съществени права и най-много правото на изложение " са погазени.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР