Сепаратистки бойци в окупираната част от Луганска област на Украйна

...
Сепаратистки бойци в окупираната част от Луганска област на Украйна
Коментари Харесай

В памет на загиналия им български другар. Защо войниците в Укра...

" Сепаратистки бойци в окупираната част от Луганска област на Украйна обстрелват украински позиции със снаряди, изписани с пропагандни послания през март 2022 година На снарядите личат надписи " Присъединете се към националното опълчение на ЛНР " и " Руснаците в никакъв случай не се предават ". ЛНР е абревиатурата на подкрепяната от Москва самообявила се Луганска национална република ", споделя " Свободна Европа " в своя обява с създател Еймъс Чапъл.

 

Украинците обаче не оставят длъжни. От доста време насам те надписват снарядите. Надписите варират сред саркастичното известие " Честит ден на Съветската войска! 23 февруари " и стигат до отправяне на ясното обръщение, че снарядът се изсрелва в името на някого - на обитаемо място, разрушено от руснаците, на бойни приятели, паднали в борбата среу тях.

Ирина Рибакова, пресаташе на украинските въоръжени сили, разяснява пред " Свободна Европа ", че сходни известия са предопределени за потребление главно в обществените медии, преди да се взривят дружно със снаряда, на който са сложени.

.

 

" Вероятността врагът да го прочете е оскъдна. Затова се снимат и пускат в обществените мрежи ", споделя Рибакова във връзка тези известия. " Това е обръщение, повече към украинското общество, в сравнение с към врага "

 

Според Рибакова тези известията могат да оказват помощ за покачване на морала, а " от време на време това е просто проклинание за врага ". " Често хората пишат имената на своите мъртви братя, на които се надяват да отмъстят с този снаряд ", прибавя тя.

 

" Колкото повече желаят възмездие, толкоз по-голям снаряд надписват ", споделя Рибакова.

 
Писането върху муниции е боен бит, който съществува от най-малко 2000 години. Първият прочут образец е древногръцки оловен патрон от прашка, върху който е написано " дръж ".

Украински бойци надписват снаряд " за Кремина ". За източния украински град се водят интензивни борби от първите дни на съветската инвазия през 2022 година

 

Няколко украински уеб страницата оферират против възнаграждение писане на персонализирани известия върху снаряди, предопределени да бъдат изстреляни към съветските позиции. Един уебсайт твърди, че е събрал повече от 1,5 милиона $ за украинската войска по този метод.

 

Дарителите заплащат към 200 $, с цел да бъде написано тяхно обръщение върху голямокалибрени артилерийски снаряди и по-късно получават фотография от предните линии на фронта.

 

В началото на годината в Украйна загана българският доброволец Светослав Славков.

 

" Нашите минохвъргачки обстрелват позициите на актуалните необолшевики в памет на починалия им български приятел ", гласи обява във Фейсбук доброволчески батальон " Карпатска Сич ". Към обявата виждаме фотография - снаряд с името на починалия войник.

" Тези дейности са освен военна нужда, само че и знак на нашата взаимност и признателност към тези, които поставиха живота си за общите идеали и полезности.
Ние помним подвига на Светослав Славков! ", показват още те.

Светослав Славков - Светльо, както го назовават околните му, бе на 31 година от София. Замина през ноември 2023 година да се бие за Украйна. Той бе причислен като доброволец в 40-ти Отделен стрелкови батальон " КОДАК ".

.

Предполага се, че Славков умрял на 3 януари в боевете край Купянск.

 

" Тленните остатъци на нашия съотечественик Светослав Славков, умрял предходната седмица на бойното поле в Украйна, към момента са на фронтовата линия, научи " Контракоментар ", написа Асен Генов във Фейсбук.

" Всичките три опита да бъде изтеглено тялото досега не са били сполучливи поради непрестанния обстрел от съветска страна. Затова оповестява от Киев нашият съотечественик Юрий Косев, който се свърза с командира на Славков. И той е българин, а на фронта е от близо две години. По неговите думи Светослав е минал тримесечно образование, откакто се е включил като доброволец. Изучавал е украински език и е разбирал командите, които е получавал. Прехвърлен е дружно с частта, в която служи в Купянск, за укрепване на фронта. Загинал е в непосредствен пердах до село Синковка, откакто е бил обграден дружно с други трима украински бойци. И сега се водят доста тежки боеве, които са причина за големи загуби и от двете страни ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР