Сенчест или тъмен флот е термин, използван за транспортни танкери,

...
Сенчест или тъмен флот е термин, използван за транспортни танкери,
Коментари Харесай

Тайното оръжие на Венецуела: Тъмният флот от танкери

Сенчест или мрачен флот е термин, употребен за транспортни танкери, които крият местонахождението си, с цел да доставят противозаконни товари от недопечен петрол и производни артикули. Това се се реализира посредством лъжливи техники, с цел да се предотврати идентифицирането или следенето на танкера. Сред тях са изключване на системата за идентификация на кораба, подправяне на местоположението му и потребление на разнообразни знамена. Въпреки че това е дългогодишна процедура, която се появи след глобите на Съединени американски щати към Венецуела и Ирак, тя стана всеобщо употребена след началото на войната на Русия и Украйна. Това докара до повишаване на броя на корабите от тъмния флот, написа Oilprice.

А това е доста добра вест за Венецуела , която единствено преди две години беше съвсем банкрутирала страна на ръба на колапса. Към момента обаче стопанска система си да се връща към напредък.
 ОПЕК хвана пазарите неподготвени. Съединени американски щати може и да вдигнат глобите върху петролния бранш на Венецуела
ОПЕК хвана пазарите неподготвени. Съединени американски щати може и да вдигнат глобите върху петролния бранш на Венецуела

За тези проекти в действителност се приказва от дълго време

Обемът на танкерите от по този начин наречената тъмна флота, се е нараснал през последните три години. Разследване на Reuters твърди, че до март 2023 година е имало флот от 300 кораба, които скрито са превозвали ирански недопечен нефт в съпоставяне със единствено 70 кораба през ноември 2020 година Националната петролна компания на Венецуела PDVSA е наела 41 танкера през 2022 година за транспорт Венецуелски недопечен нефт. По-рано Reuters пресметна, че са налични над 200 танкера, в това число над 80 супертанкера, пренасящи ирански и венецуелски недопечен нефт.

Според други оценки броят на корабите в тъмната флота е доста по-голям. Според компания Windward има 1100 кораба в тъмния флот, като към 32% са танкери за транспорт на недопечен нефт, други 20% са кораби за транспорт на петролни артикули.

Анализатори от други компании за ходатайство на данни дефинират броя на корабите към 700, само че въпреки всичко е мъчно да се дефинира точния брой . Въпреки че PDVSA разполага със личен флот от 22 танкера,поне половината от тях са в толкоз неприятно положение, че са негодни за транспорт на недопечен нефт, съгласно отчет. Ето за какво, наред с възходящото произвеждане на нефт, по-големият мрачен флот ще бъде от изгода за Венецуела.

Макар да беше пред стопански срив, благодарение на Русия, Китай и Иран, националната петролна компания PDVSA съумя да възвърне част от корозиралата енергийна инфраструктура и да усили производството на нефт. Според данните, предоставени от Каракас на ОПЕК, Венецуела е добивала приблизително 810 000 барела дневно през април 2023 година, което е със 7% растеж на месечна база и с 4,5% на годишна. Това е съвсем три пъти повече от рекордно ниското равнище от 390 000 барела дневно през юли 2020 година, когато производството на нефт се срина, поради по-ниските цени и пандемията от COVID-19.
 Венецуела праща нефт на Куба със супертанкер от черния лист на Съединени американски щати
Венецуела праща нефт на Куба със супертанкер от черния лист на Съединени американски щати

Товарът ще доближи 1,53 милиона барела, съгласно вътрешни документи за доставка

Някога Венецуела беше най-богатата в Латинска Америка, само че години наред брутният вътрешен артикул на Венецуела се свиваше, падайки с 80% или 171 милиарда $. Това се смяташе за най-лошия стопански колапс в актуалния свят, настъпил отвън войната. Изненадващо, през 2021 година стопанската система на Венецуела се върна към напредък с 0,5% и със забележителните 8% през 2022 година Разбира се, повода - възобновяване на производството на нефт и обезпечаването на достъп до основни пазари за експорт.
 Производството на нефт във Венецуела се срина със 75% за 10 години
Производството на нефт в страната с най-големи находища в света се срина със 75% за 10 години

Как по този начин страна с толкоз доста нефт създава толкоз малко?

Техеран даде квалифицирани чиновници, значими първични материали и кондензат, които бяха от значително значение за възобновяване на корозиралата петролна инфраструктура и по този метод за увеличение на производството на нефт. Именно обезпечаването на надеждни доставки от Иран беше от основно значение за увеличението на производството на нефт от PDVA.

Основна дестинация за венецуелския недопечен нефт е Азия, като се счита, че Китай получава по-голямата част от износа от Венецуела. По-големият брой на кораби от тъмния флот улеснява PDVSA освен да доставя нефт до купувачи неусетно и макар глобите на Съединени американски щати, само че и да усилва размерите на износа, които са значими за увеличение на приходите и растежа на венецуелската стопанска система. Заради по-високото произвеждане и експорт на нефт МВФ предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Венецуела ще нарасне с 5% през 2023 година
 Съединени американски щати позволиха на Венецуела да им продава нефт
Съединени американски щати позволиха на Венецуела да им продава нефт

Това ще става посредством енергийна компания Chevron
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР