Сенатът на САЩ се доближи до приемането на пакет от

...
Сенатът на САЩ се доближи до приемането на пакет от
Коментари Харесай

Сенатът контра на “лудия” Тръмп

Сенатът на Съединени американски щати се приближи до приемането на пакет от финансова и военна помощ на стойност 95,34 милиарда $ за Украйна, Израел и Тайван, показвайки неотслабена двупартийност макар съпротивата на хардлайнерите на Републиканската партия и на Доналд Тръмп, оповестява Ройтерс.

Воденият от Демократическата партия Сенат гласоподава с 67-27 на изключителна неделна сесия, с цел да отстрани последното процедурно затруднение и придвижи мярката за задгранична помощ към дефинитивно гласоподаване за приемане през идващите дни.

Средствата се преглеждат като решаващи от страна на Киев.

Но приемането в Сената ще изпрати законопроекта до следената от републиканците Камара на представителите, където той обаче е изправен пред нестабилно бъдеще.

18 републикански сенатори поддържаха законодателството, макар че Тръмп, преобладаващият републикански претендент за Белия дом, разкритикува законопроекта в обществените медии, като сподели, че задграничната помощ би трябвало да бъде под формата на заем.

Тръмп също  по този начин провокира неспокойствие вкъщи и в чужбина, като сподели, че би разреши експанзия против съдружници от НАТО, които не заплащат отговорностите си към алианса. Това негово изявление провокира редица критик, в това число и от редица републиканци.

Преди гласуването в неделя водачът на републиканците в Сената Мич Маконъл укори тези, които съгласно него ще подценен световните ползи на Съединени американски щати, ще се оплакват от американското водачество и ще оплакват интернационалните задължения.

“Това е празна работа за празни мозъци и няма място в Сената на Съединените щати. Американското водачество има значение. И то е под въпрос ”, съобщи Маконъл.

Следващото деяние на Сената се чака в понеделник вечерта, когато законодателите би трябвало да проведат две процедурни гласувания: едно за приемане на пакета за задгранична помощ като изменение на главния законопроект на Камарата на представителите; и второ – за ограничение на дебата преди окончателното гласоподаване, което може да се случи в сряда, оповестява Ройтерс.

Законодателството включва 61 милиарда $ за Украйна, 14 милиарда $ поддръжка за Израел във войната му против Хамас и 4,83 милиарда $ за поддръжка на сътрудници в Индийско-Тихоокеанския район, в това число Тайван, и въздържане на експанзията от страна на Китай.

Той също по този начин ще обезпечи 9,15 милиарда $ филантропична помощ за цивилни в Газа и на Западния бряг, в Украйна и за други конфликтни зони по света.

Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Майк Джонсън, който има едва болшинство от 219 против 212 демократи, уточни, че може да се опита да раздели наредбите за помощ на обособени ограничения, откакто законопроектът дойде от Сената.

По време на посещаване в Киев в петък двупартийна делегация от депутати от Камарата на представителите даде обещание да извърши своята роля за приемане на мярката.

Републиканците в Сената имат вяра, че двупартийното приемане ще помогне за оживление на поддръжката измежду републиканците в Камарата.

Подкрепата на републиканците за мярката може да нарасне и темпът на прогрес може да се форсира, в случай че водачът на болшинството в Сената Чък Шумър и Маконъл съумеят да реализират съглашение, позволяващо гласуването на републиканските ремонти.

Републиканците желаят ремонти, които биха могли да се оправят с рекордния поток от мигранти през границата сред Съединени американски щати и Мексико и да се откажат от наредбите за филантропична помощ, като лимитират задграничната помощ до оръжия и материали.

Някои републиканци обаче, които се опълчват на спомагателна помощ за Украйна, дадоха обещание да забавят разглеждането, като принудят Сената да се съобрази с “лабиринта ” от отнемащи време парламентарни правила.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР