Семинар на тема Фотовойс: възможности за приложение в социалните дейности

...
Семинар на тема Фотовойс: възможности за приложение в социалните дейности
Коментари Харесай

Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ се запознаха с метода фотовойс

Семинар на тематика „ Фотовойс: благоприятни условия за приложение в обществените действия и проучвания “ се организира през днешния ден в Югозападния университет „ Неофит Рилски “.
Събитието, проведено от катедра „ Медико-социални науки “ взаимно с фондация „ Солидарност в деяние “, бе намерено от гл. ас. доктор Силвия Митева, учител в катедрата.

Д-р Митева означи, че семинарът е във връзка Деня на обществения служащ, който тази година е под мотото „ Зачитане на многообразието, посредством взаимни обществени дейности “.
Водещи на събитието бяха Маги Назер – социолог и Катерина Борисова – кино режисьор.

В рамките на семинара присъстващите имаха опция да се срещнат със същността и историята на метода фотовойс, с главните му цели, както и с неговото приложение.
Водещата Маги Назар означи, че фотовойс е изследователска методология, в която разнообразни таргет групи взимат присъединяване като откриватели по избрани тематики, които за тяхната общественост са значими. Така те могат да изследват и да оферират решения по разнообразни обществени проблеми. Маги Назар означи, че досега в границите на плана „ VOICE “ са минали образование 80 участници. Сред тях са и студенти от компетентност „ Социални действия “ в Югозападния университет „ Неофит Рилски “, които участваха в тридневните образования във Виена и Италия, под управлението на гл. ас. доктор Силвия Митева.
Лекторите в семинара описаха пред присъстващите, че фотовойс е новаторски креативен способ за шерване на персонални и групови истории, гледни точки и прекарвания, онагледени посредством фотоси. Фотовойс може да бъде скъп източник на данни за научни проучвания, покровителство, политически промени. Те подчертаха, че методът предизвиква сериозното мислене и разговор и груповото извеждане на изводи и рекомендации. Това се случва посредством дискутиране на фотографиите в огромни и дребни групи и синтезирането на самостоятелните гледни точки в групови послания.
Методът разрешава на всички, без значение от техните предварителни умения или познания, да допринесат с гледните си точки и да развият уменията си за себеизразяване, следвайки стъпките на процеса.
Основните три цели на фотовойс са: да се чува гласа на хората: опция за участниците да осведомят обществото за проблемите, пред които са изправени, да се застъпят за правата си, да обменят информация; да ангажира участниците в сериозен разговор, да им помогне да придобият убеденост в своите качества и тяхната роля в обществото като сътрудници на промяната; да се доближи до политиците и да се повлияе на политическите решения посредством повишение на осведомеността по съответни въпроси.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР