Семейството на сръбския опозиционен лидер Никола Сандулович , който беше

...
Семейството на сръбския опозиционен лидер Никола Сандулович , който беше
Коментари Харесай

Сръбският опозиционер Сандулович е частично парализиран след побой

Семейството на сръбския опозиционен водач Никола Сандулович, който беше пребит при задържането му от тайните служби на страната, оповестява, че в резултат на нападението той е останал отчасти неподвижен.


Семейството на Сандулович твърди, че той е бил изведен от вкъщи си на 3 януари, откакто е поднесъл извинения за закононарушенията, осъществени от сърбите против етническите албанци по време на войната за самостоятелност на Косово през 1998 година и 1999 година В резултат на нападението се ускоряват опасенията за бъдещето на демокрацията в страната, заяви „ Гардиън “.

На 10 януари, след първото разрешено фамилно посещаване от 5 дни насам, дъщерята на Сандулович - Карла, прикани татко ѝ да бъде изместен в гражданска болница от военното заведение в Белград, в което е арестуван.

" Той комуникира, само че е изцяло неподвижен от дясната страна; в инвалидна количка и в доста неприятно здравословно положение ", сподели тя в изказване, публикувано посредством Майкъл Полак, юрист в Обединеното кралство и шеф на организацията " Правосъдие в чужбина ", която работи в интерес на политика.

Семейството счита, че опозиционерът, водач на Сръбската републиканска партия и постоянен критик на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП), също може да е бил " токсичен ", добави тя. Адвокатите обявиха, че не могат да потвърдят нищо за здравословното положение на Сандулович или за нападението, до момента в който не го отведат в гражданско заведение с цялостен достъп до лекари и юристи.

Полак е подал незабавна молба до Комитета на Организация на обединените нации против изтезанията, в която публично се желае такова пренасяне. Той е декларирал, че сръбският политик е бил " хванат от сръбската разследваща работа, след което случайно арестуван и малтретиран ".

Сандулович беше остро подложен на критика в държавните медии, откакто разгласява още веднъж видеозапис от предходната година, в който посещава гроба на Адем Яшари, създател на Армията за избавление на Косово (АОК), погубен от сръбската полиция през 1998 година дружно с 57 членове на фамилията си по време на войната за самостоятелност на Косово.

През февруари 2023 година, Сандулович се извини за смъртните случаи. През последните две седмици той разгласява още веднъж видеото дружно с друго опрощение, което провокира рецензиите на някои локални медии.

" Аз съм единственият политик от Сърбия, който пристигна да отдаде респект на почтените албански жертви, семейство Яшари, в Прекази. Извиних се и помолих за амнистия от името на сърбите, които не са направили това ", написа Сандулович в X на 2 януари.

Смята се, че повода за нападението са неговите мнения.

" Той беше грубо пребит. Има счупено ребро. Когато го върнаха у дома, той влизаше и излизаше от схващане и се оплакваше, че не може да движи дясната страна на тялото си ", сподели Полак.

Въпреки това Сандулович е задържан ден откакто е върнат в дома си от сръбската полиция и фамилията му не го е виждало до 10 януари.

Нападението ще повдигне нови въпроси по отношение на декларираното желание на Сърбия да се причисли към Европейски Съюз и ще подхрани опасенията за връзките ѝ със прилежащите страни, в това число Косово. Тя се случва на фона на изказванията, че неотдавнашните избори са били фалшифицирани в интерес на партията на президента Александър Вучич.

Европейската комисия съобщи, че е " в контакт със съответните органи и заинтригувани страни ". Всяко задържане би трябвало да бъде правно обосновано и " всички достоверни изказвания за принуждение би трябвало да бъдат дейно проследени от съответните способени органи ", добави тя./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР