Семейството на чешкия милиардер Петр Келнер, загинал при катастрофа с

...
Семейството на чешкия милиардер Петр Келнер, загинал при катастрофа с
Коментари Харесай

Наследниците на собственика на Yettel и bTV заведоха дело за смъртта му

Семейството на чешкия милиардер Петр Келнер, умрял при злополука с хеликоптер преди две години, съди въздушния оператор, като твърди, че случаят е породен от позволена немарливост. Посочва се също, че той е оживял след конфликта, само че е умрял от раните си поради, до момента в който е чакал спасителите да дойдат.

Към момента на гибелта си Петр Келнер бе най-богатият човек в Чешката република. Богатството на фамилията му съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg възлиза на 12,4 милиарда $.

Първоначално фамилията на Келнер съобщи, че ще изчака с подаването на желае, до момента в който американските управляващи не приключат следствието на злополуката. То обаче продължава към момента. Наследниците взеха решение да пристъпят към дейности преди приключването на двегодишния давностен период на 27 март.

Искът е подаден в Аляска и цели започване на следствие на „ евентуална немарливост “, която може да е предизвикала директно или индиректно случая, оповестява Bloomberg. Като ответници на желае са посочени както оператора на хеликоптера, по този начин и участниците в избавителната задача.

Претендира се за наказателни и други вреди. Като ответници са посочени Soloy Helicopters; Triumvirate LLC, която е притежател и оператор на Tordrillo Mountain Lodge; и Third Edge Alaska LLC, която е правила активност като лидер за ски с хеликоптер, само че е била административно разпусната предходната година.

Петима души починаха при злополуката в планината Чугач на 34 км югоизточно от Палмър в един от най-смъртоносните авиационни произшествия с хели-ски (heli-skiing) в Северна Америка.

Единственият оживял, чешкият сноубордист Давид Хорват, настрана съди хижата за получените от него пострадвания.

Адвокатът на Хорват, Трейси Кнутсън, съобщи, че Келнер и един лидер са оживели след удара, само че са починали преди идването на спасителите.

Според информацията в желае на фамилията му Келнер е бил съществено ранен, само че жив след злополуката. Не са предоставени детайлности за естеството на пострадванията му или повода за гибелта му.

Дружествата е трябвало да узнаят за злополуката неотложно и да уведомят управляващите, само че не са следили местоположението на хеликоптера и не са поддържали връзка с водача и лидера, се твърди в желае. Твърди се, че спешният предавател за установяване на местоположението, конфигуриран в хеликоптера, не се е задействал при удара.

Хорват, заклещен в седалката, получил счупвания на ребра и изкълчени колене. Той не бил изваден близо шест часа, съгласно юриста му, и вследствие на това изгубил всички пръсти на лявата си ръка и някои на дясната поради измръзване.

Окончателният отчет за злополуката от Националния съвет за сигурност на превоза се чака по-късно тази година, съобщи шефът на организацията в Аляска.

От Triumvirate LLC показват съболезнованията си на околните на починалите, само че настояват, че компанията „ не е виновна за злополуката и исковете против Triumvirate LLC са неоснователни “.

Семейството на Келнер има 98,9% от капиталова компания PPF Group NV, която е притежател на българския телеком оператор Yettel и bTV Media Group. Активите им възлизат на повече от 40 милиарда евро (43,4 милиарда долара) в браншове, включващи финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими парцели и инженерни действия.

Рената Келнер, вдовицата на Петр Келнер, е най-големият акционер в компанията с дял от 59,4%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР