Селището на мечтите, както наричаха допреди десетина години проекта на

...
Селището на мечтите, както наричаха допреди десетина години проекта на
Коментари Харесай

Още едно селище на мечтите се продава на преоценка

Селището на фантазиите, както назоваха допреди десетина години плана на пловдивската компания „ Ди енд Ди Вилидж” ООД, която приключи безславно своя порив към триумфа, се продава за 3 163 600 лв..

Три терена дружно с построените върху тях десетки независими къщи и жилища, от 25 ноември ще се оферират на търг от синдика на оповестеното в неплатежоспособност сдружение Радослав Тонев (след правосъдна сага, която завърши на 17 февруари 2015 година).

Атрактивната визия на вилното населено място в пловдивското село Марково, която през 2009 година даже получи номинация за най-хубав планински план, не съумя за помогне на вложителите от „ Ди енд Ди Вилидж” ООД, благосъстоятелност на Мирослав Язов и Шимон Сарфати, да завършват сполучливо начинанието си.

Проектът им

"катастрофира " в блатото на неизплатените задължения.

Това стана още през 2012 година, когато умря моторът на плана – известният в предишното строителен бизнесмен Димитър Язов. Много скоро след кончината му частни правосъдни реализатори започнаха да разпродават обособени къщи от жилищното населено място „ Ди енд Ди вилидж “ в село Марково, поради задължения към обособени физически лица, които предявиха своите искания незабавно, откакто схванаха, че планът надали в миналото ще бъде приключен.

Не закъсня и делото, в което беше поискана несъстоятелността на компанията. Причината беше, че единствено задълженията към финансиращата сдружението банка „ Пиреос банк “ са за близо 14.5 млн.лв., което излиза наяве от признатия от съда лист на кредиторите от 15 май 2015 година.

Към искът на банката се причислиха и още много хора, на които сдружението дължи пари. Ако се съди от същия този лист на кредиторите, и още десетина физически лица са вписани в него. Очевидно това са хората, които са купували „ на зелено “ къщите в бъдещия комплекс. Този извод се постанова елементарно - от записаното като съображение за дължимите суми, а точно „ по прелиминарен контракт за покупко продажба на неподвижен парцел “. Размерът на вложените средства за всеки един от тях е друг и сумите в документа варират от 20 до 60 хил.лв. за всеки поотделно.

Националната организация по приходите също е съумяла да се впише с искане за дълг от близо 25 хил лв.. Няколко са и комерсиалните сдружения, които ще чакат да получат въпреки и минимална част от вложените от тях средства в плана. Но това може да стане само след разпродажбата на активите на банкрутиралото сдружение.

Сред най-големите му кредитори

отвън банката са вписани и компании - благосъстоятелност на семейството Язови. Такова е сдружението „ Микротрейд “ ЕООД, което е еднолична благосъстоятелност на „ Язов “ЕООД на Мирослав Язов. Признатият от съда дълг към него е 863 154 лв.. Отделно от това самото „ Язов “ЕООД е вписано като заемодател със сума за близо 97 хил.лева.

Всички тези суми образуват отговорности, които приближават 20-те милиона. В същото време от финансовия доклад на „ Ди енд Ди Вилидж” ООД от 2014 година излиза наяве, че пасивът на сдружението приближава 11.5 млн.лева. Такава сума е записана и като активи в земи и здания, само че като се има поради по какъв начин с всеки идващ търг въпросните активи се обезценяват със записаните по Закон 20%, сигурно можем да предположим, че активите ще не престават да се обезценяват и отсега нататък.

Но както се споделя,

когато упоритостите надскачат опциите,

резултатът постоянно приближава определението „ скръбен “.

Идеята е в живописното пловдивско село да изникне комплекс за знамение и приказ. Само

първата част на плана предвиждаше създаване на 62 къщи и на седем 5-етажни жилищни здания с жилища. Общият им брой съгласно упоритостите на вложителите трябавало да е 100 шестдесет и три. А общата разгърната застроена повърхност на вилното населено място е трябвало да е 29 500 кв. м. Земята, върху която трябваше да се разпростре комплексът е 28 декара.

Ударното строителство преди десетина години все отново завършва до това част от постройките и през днешния ден да не са довършени и към момента да са във фаза "с позволение за употреба ". Друга част обаче, по този начин и не стигнаха до заветния акт 16, а замръзнаха на стадия „ недодялан градеж “

Инак се предвиждаше в комплекса с изключение на жилищните здания тук да бъде построен и обществен ъгъл с детски площадки, и обслужващи комплекса пространства като аптека, денонощен супермаркет, магазини и други такива обекти.

Резонно сходна инвестиция би трябвало да се отблагодари уместно на своите основатели. Но постоянно практиката предлага изненади.

Не е чудно, че и банки, и компании са се доверили на презентираното от строителния бизнесмен желание да сътвори неповторим жилищен комплекс, като се има поради, че той беше измежду най-популярните предприемачи в Пловдив. Славеше се с с щедростта си към културата. Язов беше първият ръководител на Бизнес Експертния съвет в града. Под неговото председателство групата създаде грандиозни планове като "Красива Марица ", подхвана правосъдни каузи против неправилното отчитане на битовите такси за жители и компании, както и против мръсния въздух в града. Ангажира се с Пловдивската опера и подкрепя креативния напредък на младите архитекти.

За него се знае, че в битието си на строителен бизнесмен Язов е оставил красиви постройки в Израел, а в Пловдив е издигнал знакови здания като Рилон център, Ори билдингс, Марица гардънс и други.

Днес обаче, руините от неговата империя се търгуват като преоценена стока.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР