Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но

...
Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но
Коментари Харесай

10 здравословни ползи от приема на селен

Селенът се намира в напълно дребни количества в организма, само че неговата роля за здравето е голяма. Той е мощен антиоксидант и е основно хранително вещество за здрава имунна система, юношески тип и изострен разум.

Какво съставлява селенът?

Селен (Se) е главен минерал за човешкото тяло, който натурално се намира в сурови и овесени ядки, риба, зърнени храни и яйца.

Той се е смятал за токсин до 1957 година, само че актуалните проучвания демонстрират, че приемът на подобаващи количества селен има големи изгоди за здравето.

Макар учените да акцентират обстоятелството за изгодата от приема на селен, дефицитът му в организма към момента остава сериозен проблем за доста хора.

Почти 1 милиард души по света страдат от дефицит на селен, и от ден на ден хора употребяват по-малко от дневното целесъобразно количество, належащо за обезпечаване на защита против заболявания.

Селенът ни е нужен единствено в дребни количества, само че играе съществена роля при значими процеси в организма като метаболизма и функционалността на щитовидната жлеза.

Топ 10 здравословни изгоди от приема на селен:

#1: Действа като антиоксидант и пази от оксидативен стрес

Селенът взе участие в построяването на ензими, които са свързани с антиоксидантната отбрана на организма против нездравословното деяние на свободните радикали. Човек е изложен на непрекъснатото деяние на тези нездравословни частици. Те се образуват в хода на естествените витални процеси в тялото, като количеството им се покачва доста при излагане на тютюнев пушек, замърсители от околната среда и други отрови.

Ензимите, които съдържат селен в структурата си, се назовават глутатион пероксидази и тяхната съществена функционалност е да обезвреждат токсичния за тялото водороден пероксид. Тези ензими са известни още като селенопротеини, което акцентира смисъла на съдържащия се в тях селен.

Една от изгодите при приема на селен е cпocoбнocттa му зa бopбa cъc cтapeeнeтo и пoдпoмaгaнe нa имyннaтa cиcтeмa чpeз нaмaлявaнe нa щeтитe oт cвoбoдни paдиĸaли. Ceлeнът имa cинepгичeн eфeĸт c дpyги aнтиoĸcидaнти ĸaтo витaмин E, ĸoетo дaвa възмoжнocт нa opгaнизмa дa ce бopи c oĸcидaтивния cтpec и дa ce зaщитaвa oт paĸoви зaбoлявaния ĸaтo paĸ нa пpocтaтaтa и дeбeлoтo чepвo.

Накратко: Селенът е мощен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес и оказва помощ в отбраната на тялото от хронични болести, като сърдечни болести и рак.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР