Секвоята има два вида листа, които имат напълно различни функции,

...
Секвоята има два вида листа, които имат напълно различни функции,
Коментари Харесай

Секвоята има два вида листа с напълно различни функции

Секвоята има два типа листа, които имат изцяло разнообразни функционалности, откриха американски учени от Калифорнийския университет в Дейвис, представени от електронното издание “Юрикалърт ”.

Това са едни от най-добре проучените дървета на Земята, само че все пак към момента учените и феновете на природата не съумяват да разкрият всичките им секрети.

Двата типа листа разрешават на секвоите, които са най-високите дървета в света, да виреят както във влажни, по този начин и в сухи елементи в щата Калифорния, само че без да жертват вода и храна. 

Периферните листа обезпечават храна на дървото, като трансформират слънчевата светлина в захар посредством фотосинтеза. Аксиалните листа не оказват помощ съвсем с нищо при фотосинтезата, само че пък всмукват вода. 

Проучването откри, че огромна секвоя може да всмуква до 53 литра вода единствено в границите на първия час, когато листата й са мокри.

Какво значат тези данни спрямо други дървета? Учените не знаят. Това е първото изследване, при което се прави оценка на количеството водата, което се всмуква от цялата корона на огромно дърво в зрелост. Тъй като секвоите имат над 100 милиона листа, този връх по асимилиране на вода може да се окаже сложен за надминаване.

При изследването също по този начин е открито, че листата могат да се местят по протежението на дървото според от това дали околната среда е влажна или суха.

По влажното, дъждовно северно крайбрежие, да вземем за пример, водопоглъщащият вид листа са в долните клони на дървото, като оставят горните, по-слънчеви равнища за фотосинтезиращия вид листа. В южните региони обаче събиращите вода листа са в по-високите елементи, с цел да се възползват от мъглата и дъжда, които се срещат по-рядко в сухата среда.

Авторите на проучването събират листа от шест секвои, намиращи се в пет горсисти местности, разпростряли се от влажния окръг Дел Норте до планинската верига Санта Круз и ги слагат в пробни условия на мъгла. Те правят оценка капацитета за усвояване на вода и на други седем дървета - в това число най-високото живо дърво - и взимат проби от разнообразни височини.

След това съпоставят анатомията и мерят фотосинтезата на периферните и аксиалните листа, с цел да схванат функционалността им. Специалистите създават основан на физиката причинно-следствен модел, който им разрешава да дефинират характерностите на листата, които контролират скоростта на асимилиране.

Секвоите са известни със своята резистентност на доста естествени закани. Те са измежду най-големите, най-високите и най-старите дървета на планетата. Имат богата на танини вътрешност, огнеупорна кора и листата им са устойчиви на вредители. Новото изобретение е още един образец за способността им да реагират на изискванията на околната среда, безапелационни са американските специалисти.

„ Хубавото тук е способността им да виреят при всички тези условия и да се приспособяват към тези разнообразни среди “, сподели водещият създател на проучването Алана Чин.

Резултатите от изследването са оповестени в изданието “Американ джърнъл ъв ботани ”, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР