Секторът на металургията осигурява 5% от БВП на страната. В

...
Секторът на металургията осигурява 5% от БВП на страната. В
Коментари Харесай

Един от най-успешните сектори в българската икономика

Секторът на металургията обезпечава 5% от Брутният вътрешен продукт на страната. В него директно са заети 12 800 служащи, а непряко работят над 50 000 души. Произведената продукция за 2016 година възлиза на 6.8 милиарда лева, а добавената стойност е 846 млн. лева За предходната година е изнесена продукция на стойност 5 милиарда лева Това стана ясно по време на формалното честване на деня на металурга – 5 ноември. Церемонията беше на 7 ноември в един от огромните фабрики за преправка на метали и произвеждане на съставни елементи за огромни автомобилни марки и архитектурни фасади – ЕТЕМ.

„ Металургичната промишленост е един от стълбовете, на които се основава растежът на българската стопанска система. Инвестициите са ориентирани към основаване на добавена стойност и качествени произведения, които се конкурират на международно ниво”, сподели Георгиос Менцелопулос, изпълнителен шеф на компания ЕТЕМ.

„ Това е бранш, който влага не по-малко от 4 милиарда лева през последните години, без значение от икономическите условия. Гигантско достижение, чието значение за развиването на българската стопанска система не може да се осмисли от българските политици и елит”, разяснява ръководителят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Само за първите 8 месеца на настоящата година металургичният бранш регистрира растеж от над 41 пункта в показателя на промишленото произвеждане в бранш С24, който се асоциира с металургичната промишленост.

„ Най-важното е, че когато приказваме за металургия, не приказваме единствено за първична обработка. Говорим за комплицирани индустриални процеси, където огромна част от добавената стойност – заплати, налози остават в страната. Още повече настоявам, че няма по какъв начин да имаме същинска промишленост без като пиедестал да има металургия”, сподели вицепремиерът Томислав Дончев.



Заплащането в металургичния бранш е сред два и четири пъти по-високо от минималната работна заплата в България. Средното месечно заплащане в бранша е 1305 лева Най-много вземат чиновниците, които работят в цветната металургия – 1780 лева на месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР