Секторът на черупковите плодове не е определен като приоритетен, въпреки

...
Секторът на черупковите плодове не е определен като приоритетен, въпреки
Коментари Харесай

Производители алармират: Черупковите плодове не се зачитат з...

Секторът на черупковите плодове не е избран като предпочитан, макар че дава отговор на главните условия. За това сигнализира Илияс Сарнук от Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. На база критериите - спад в приходите, липса на ликвидност и мощна нужда от подкрепяне, се дефинира дали даден бранш е позволен за предпочитан. Макар да дават отговор на тези условия, производителите на черупкови плодове са отвън категорията " предпочитан бранш " и няма да имат никакви конкурентни преимущества още при кандидатстването по Подмярка 4.1, чийто банкет най-вероятно ще започва на 2 април. С преимущества обаче ще бъдат необикновени производства като това на дрян и мушмули да вземем за пример, подозира Сарнук, представен от Агрозона.

Ковид рецесията не е подминала сектора и има сериозен спад на приходите, също така има и импорт от трети страни на занижени цени. Не е загадка, че от Украйна идва съвсем безмитен импорт, който съществено ощетява производителите. В случай че производството на черупкови плодове бъде несъмнено като предпочитан бранш, това би помогнало за автоматизацията на доста насаждения, които се направиха в настоящия програмен интервал. Това са действителни насаждения, чиито притежатели мощно разчитаха на опция за автоматизация в предстоящ интервал на плододаване. Става дума за планове за напояване или за в допълнение съоръжение, което е належащо за събиране на плодовете. Новите сортове, които са заложени в интервала 2014-2015 година, влизат рано в плододаване и дават по-висока годишна продукция. Някои градини към този момент плододават и има потребност да бъдат автоматизирани работните процеси.

Критериите по Подмярка 4.1 към момента са в интервал на разискване и от сектора ще изискат да бъдат включени в листата на предпочитаните браншове, защото дават отговор на изискванията. Черупковите не са подкрепени и по обвързана поддръжка, нито при зимните пръскания, както и по изключителната мярка Covid 1. Секторът също пострада съществено от пандемията, само че не беше подкрепят в равнищата, както другите производители на овощни култури.

Зам.-министър Вергиния Кръстева: Надвишеният предел на насажденията стопира поддръжката



Черупковите плодове, и по-специално орехите, попаднаха в групата на сензитивните браншове през 2014 година заради понижаване на площите. Това разгласи при миналогодишната среща с сектора зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

Въведен е таван при орехите от 5251 ха по Схемата за обвързана поддръжка за запазването и подпомагането на сензитивните браншове. През 2016 година обаче се следи надхвърляне с 57,28%, или с над 3000 хектара на площите. И защото е надвишен доста декларираният предел от 5251 ха за тази просвета, по тази причина един от критериите за сензитивност на бранша отпадна. При орехите бе открит най-голям дял на обвързаната поддръжка, което докара до изключването им. През последните три години общият размер на млади и плододаващи орехови насаждения се е нараснал до 18 130 ха.

Като цяло орехите, бадемите и лешниците у нас са над 250 хиляди дка и са над 1/3 от всички площи с трайни насаждения, които през 2019 година са 733 890 дка.

На същата среща стана ясно, че секторът е включен в обсега на Подмярка COVID-2, от Програмата за развиване на селските региони, за покриване на разноските за противоепидемични ограничения в границите на земеделските стопанства, и COVID-3 за преработватели. Подпомагане се получава по СЕПП, зелени директни заплащания и преразпределителни заплащания.

Голяма част от насажденията с черупкови плодове се отглеждат по биологичен метод и получават съответното заплащане и по Мярка 11 от ПРСР.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР