Сеизмичната устойчивост на сградите и контролът при проектирането коментира проф.

...
Сеизмичната устойчивост на сградите и контролът при проектирането коментира проф.
Коментари Харесай

По-качествено ли е строителството в България от това в Турция?

Сеизмичната резистентност на постройките и контролът при проектирането разяснява проф. Петър Павлов, началник на Национален център по сеизмично инженерство.

" Строителството в България е по-качествено от това в Турция и Албания ", съобщи той. С тематиката за „ периода на валидност “ на постройките се спекулира, уточни Павлов пред Нова.

Той разяснява главните проблеми, които понижават сеизмичната резистентност на постройките – планиране, употреба, неприятните материали и други

Проф. Павлов изясни, че след земетресението във Вранча българските управляващи са подхванали увеличение на нормите за сигурност на постройките. През 1987 година още веднъж са нараснали нормите, добави той. “След 2010 година постройките се пресмятат по Еврокод 8 (част от системата за оразмеряване на структури на сеизмични въздействия). Затова мога да кажа, че в България качеството на строителството е доста по-високо от това в Турция и Албания “, съобщи той.

Въпросът за контрола на употреба на постройките е проблематичен, разясни специалистът.

Проф. Павлов успокои, че при възможни земетресения в България се чака „ постройките да реагират добре “. Той е на мнение, че България има потребност от лабораторен комплекс, в който да се правят пробни проучвания на строителните системи, да се вършат рекомендации за подсилване, удължение на живота им.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР