Сеитбата на пшеницата в Добричка област започна и след падналите

...
Сеитбата на пшеницата в Добричка област започна и след падналите
Коментари Харесай

Сеитбата на пшеницата в Добричка област започна

Сеитбата на пшеницата в Добричка област стартира и след падналите дъждове в последните дни акцията ще върви по-леко, заяви ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Очакванията са площите с хлебната просвета в района, който обичайно отглежда най-вече пшеница в страната, и през новата стопанска година да доближат към 1 200 000 декара, съобщи Българска телеграфна агенция.

Председателят на браншовата организация разясни, че след огромната суша, въпреки да са малко по количество - от два-три до 16 литра на квадратен метър в другите землища, преваляванията имат стопанско значение, защото ще улеснят предсеитбената подготовка на почвата. Щом черноземът поизпръхне от влагата, зърнопроизводителите всеобщо ще сеят и ще спазят агротехническите периоди, сподели Радостина Жекова.

В Добричка област са засети първите масиви с пшеница - 55 910 декара, като акцията не е почнала единствено в землищата на Каварна, оповестиха на Българска телеграфна агенция от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Зърнопроизводителите в Добричкия район добиха при неподходящите условия през отминалото лято към 216 000 тона пшеница при междинен рандеман 178 кг от декар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР