Сегашният управител на Българската народна банка – Димитър Радев, избран

...
Сегашният управител на Българската народна банка – Димитър Радев, избран
Коментари Харесай

Димитър Радев вероятно ще остане шеф на БНБ

Сегашният шеф на Българската национална банка – Димитър Радев, определен с гласовете на ГЕРБ за 6-годишен мандат през юли 2015 година, несъмнено ще резервира поста си още известно време.

Това е най-вероятният сюжет, до който ще се стигне в петък, когато се чака в пленарна зала да се състои гласуването по процедурата за избор на нов шеф. След от " Продължаваме промяната " през уикенда, остана с един единствен претендент – Любомир Каримански от " ИТН ".

След като три от четирите сътрудници в ръководещата коалиция – Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, обявиха, че, той няма по какъв начин да бъде определен за шеф без гласовете на ГЕРБ. По предпоследна информация партията на Бойко Борисов е решила да не гласоподава в поддръжка на Каримански, което значи, че Радев ще резервира поста си. Същото важи и за двамата подуправители с изтекли мандати – Калин Христов с сектор ръководство " Емисионно " и Нина Стоянова, отговаряща за ръководство " Банково ".

Димитър Радев е специалист, който преди назначението му на високата позиция в Българска народна банка работеше в Международния валутен фонд. 6-годишният му мандат отпред на централната банка мина без особени разтърсвания. Ключов миг в него беше провеждането на двата стрес теста на банковата система през 2016 година и 2019 година, както и приемането на България в Банковия съюз на Европейски Съюз и в чакалнята на еврозоната – ERM II, през 2020 година
Правомощията на шефа на Българска народна банка са най-вече представителни, той няма огромна действителна власт върху системата, тъй като тя в действителност е в подуправителите и в целия директорски съвет като групов орган, разяснява пред Mediapool адв. Янчо Трончев, експерт по банково право.

" Управителят на Българска народна банка не може еднолично да взима никакви основни решения, касаещи активността на Българска народна банка и на банковата система. Може ли шефът на Българска народна банка да издава еднолично лицензи, респективно да лишава такива – не може. Може ли да постанова надзорни ограничения и ограничения за ранна интервенция – не може. Може ли да дефинира еднолично някакви решения в региона на паричната, валутната и кредитната политика – не може. И изобщо има ли някакви пълномощия (компетенции), които да може да упражнява еднолично. Няма. Единствено на него принадлежи правото да съставлява Българска народна банка в страна и чужбина, т.е. представителната функционалност, която му се поставя по закон ", твърди Трончев. Според него политическата борба за поста преувеличава пълномощията на шефа. Той може да предлага подуправителите, които имат по-съществени пълномощия и са част от управителния съвет, само че те също се избират от Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР