Сегашният първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс от Партията

...
Сегашният първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс от Партията
Коментари Харесай

Франс Тимерманс официално стана кандидат на левицата за председател на Еврокомисията

Сегашният първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс от Партията на труда в Нидерландия беше публично определен за претендент на левицата за президент на идната еврокомисия след гласуването за европарламент през май следващата година. Това стана на конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в португалската столица Лисабон. Тимерманс беше единственият претендент след отдръпването на другия заместник-председател на еврокомисията от левицата словака Марош Шефчович.
 
Тимерманс ще се състезава на евровота с водещите претенденти за еврокомисията Манфред Вебер от Европейската национална партия (ЕНП), Ска Келер от „ Зелените ” и Ян Захрадил от групата на Европейските консерватори. Очаква се издигането и на водещия претендент на либералите от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).
 
57-годишният нидерландец от Маастрихт е бил външен министър на страната си преди да бъде определен за еврокомисар. Освен родните си лимбургски и холандски, Тимерманс приказва британски, немски, френски, италиански и съветски. Преди началото на втория ден на конгреса той пя дружно с делегатите на италиански „ Бела довиждане ” - известната партизанска ария от интервала на Втората международна война. После приглася на рок група, която извърши онлайн песента „ Подарък за мен ”.
 
„ Ще защищавам България да влезе в Шенген допустимо най-бързо ”, сподели пред българските медии Тимерманс. „ Мисля, че България, това е и позиция на Еврокомисията , е подготвена за присъединение на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, участието не би трябвало да се обвързва с нищо друго ”, съобщи Тимерманс.

 
„ В лицето на Тимерманс България би имала огромен късмет ”, разгласи Сергей Станишев, който през вчерашния ден конгресът преизбра за трети мандат президент на ПЕС. С този пост той ще бъде водещ в акцията на Тимерманс.-->
 
Това ще сложи добре България за Шенген и за рухването на мониторинга в позициите на Холандия ”, сподели Станишев, визирайки негативната до момента нидерландска позиция по тези въпроси.
 
В понеделник и вторник в Страсбург Европарламентът ще прегледа отчета " Станишев " , който планува приемането на България в Шенген по всички граници - съгласно думите на Станишев “не единствено по въздух и вода, а и по сухопътни, което е най-изгодно стопански за България ”.
 
В словото си пред конгреса Станишев зададе задачите пред левицата за 2019 година - да завоюва оптимално доста места в Европарламента и ПЕС да има водеща роля в процеса на образуване на парламентарно болшинство и по-късно при договарянията за съставяне на новата еврокомисия и в разпределянето на ресорите на комисарите.

 
„ Много хора се пробват да отпишат левицата, само че в случай че ПЕС има положителни резултати ще има лидираща роля з а установяване на президента и идната Еврокомисия ”, сподели Станишев.  Според него това можело да стане в коалиция ляво - център дружно с либералите, в това число хората на Еманюел Макрон във Франция, зелените, и всички леви организации, в това число на Алексис Ципрас в Гърция.
 
Според разбор от преди един месец на организация Ройтерс въз основата на социологически изследвания към този момент ЕНП може да завоюва към 177 от общо 705 места в новия Европейски парламент при 219 в настоящия, който има 751 членове. Депутатските мандати ще намалеят следващата година поради излизането на Англия от Европейския съюз. Левите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите ще останат втората партия със 141 места, по-малко от сегашните 189. Според Ройтерс " огромна коалиция " на социалистите и демократите с ЕНП няма да събере болшинство в новия Европарламент, което значи, че ръководителят на новата еврокомисия ще би трябвало да обезпечи по-широка партийна поддръжка, с цел да прокарва закони. Зелените съгласно прогнозата ще завоюват общо 48 мандата - по-малко от сегашните 52. При вероятно съюзяване с центристката партия на френския президент Еманюел Макрон " Република, напред! ”, либералите от АЛДЕ ще станат третата по-численост група с 83 мандата, сочи анализът на Ройтерс. При подобен процес АЛДЕ ще измести от третото място групата на Европейските консерватори и реформисти, които ще понесат загуба поради отдръпването на английската Консервативна партия. Крайнодесните и антиимигрантски партии, в това число френският Национален общ брой, италианската Лига и холандската Партия на свободата, може да усилят представителството си от 10 % в настоящия парламент до 14 % в новия, прибавя Ройтерс.
 
" Две са заканите пред Европа - едната са екстремистите и популистите, които замерват хората с неистини и употребяват страховете им. Втората е арогатната десница, чиято политика на рестриктивните мерки изкопа тази бездна сред жителите и Европейския съюз. ЕНП и националистите и популистите са едно и също. Те работят дружно, както е в Австрия и България. ЕНП се орбанизира. Ние ще се борим против това, тъй като знаем отговорността си да спасим Европа ”, акцентира още пред конгреса Станишев.
 
Той прочувствено описа на делегатите по какъв начин преди дни чул 7-годишната му щерка, която върви на уроци по пиано, да свири химна на Европейския съюз. “Когато го чуете изсвирен от малко дете, можете да усетите какъв брой чуплива е Европа, като внимателно цвете. То би трябвало да бъде предпазено и нашата е тази историческа отговорност ”, сподели президентът на ПЕС.
 
Конгресът одобри осем резолюции, върху които ще бъде направен манифест на левицата за евроизборите. Той би трябвало да бъде утвърден в Мадрид от нов конгрес на ПЕС на 23 февруари следващата година.
 
Резолюцията с искане за ратификация на Истанбулската спогодба във всички страни - членки на Европейски Съюз, стана причина водачът на Българската социалистическа партия (БСП) Корнелия Нинова да не пристигна на конгреса в Лисабон. “Делегатите на Българска социалистическа партия на конгреса на ПЕС ще поддържат Сергей Станишев, само че ще бъдат срещу резолюцията за тъждество на половете, тази за миграция и пакта на Организация на обединените нации ", изясни Нинова като акцентира, че партията й поддържа решенията на конгреса за обществена Европа, политика за младежи и за зелена стопанска система.
 
Преди изборът на Тимерманс Станишев приказва от трибуната пред конгреса дружно с македонския министър председател Зоран Заев.
 
Лидерът на торите във Англия Джереми Корбин разгласи пред конгреса, че английските лейбъристи ще останат пълновръстен член на ПЕС “сега и в бъдеще ”. Според него “към момента наподобява прекомерно евентуално договорката на Мей да бъде отхвърлена в Народното събрание във вторник ”. “За страдание договорката за Брекзит няма да донесе нищо от това, което беше дадено. Това е неприятна договорка, от която хората във Англия ще понесат негативите и рискува да подкопае стандарта на живот в цяла Европа. В последните две години и половина английското държавно управление прекара повече време в договаряния сред другите посоки на консервативната партия, в сравнение с договаряния с Европейски Съюз. Сделката на Тереза Мей сплоти всички опозиционни партии във Англия и раздели ръководещите ”, сподели Корбин. Той се разгласи срещу “Брекзит като опция, Англия да се трансформира в нерегулиран данъчен парадайс ”. “Трябва да признаем, че поддръжката за политиката за стягане на коланите, строгите икономии и провалените неолиберални хрумвания способства за сериозните компликации за служащите в Европа. Това нанесе вреди и на европейската социалдемокрация и изигра сериозна роля в референдума за Брекзит във Англия ”, означи още Корбин.
 
Въпреки че в конгреса вземат участие няколко министър председатели, сред които Антониу Коща от домакина Португалия, Педро Санчес от Испания и Джоузеф Мускат от Малта, прави усещане отсъствието на забележими ограничения за сигурност. Няма натрапваща се защита и скенери пред залите на университетския кампус, където заседават делегатите. Движението в Лисабон не се стопира, а високопоставените посетители се движат със междинен клас коли.
 
Гост на конгреса беше и американският икономист Джефри Сакс.
 
След преизбирането си за президент на ПЕС Станишев получи приветствен адрес от българския министър председател и водач на ГЕРБ, която е член на дясната Европейска национална партия. “Радостен съм, че българин е ръководител на второто най-голямо политическо семейство в Европа. Пожелавам Ви здраве и триумф в третия Ви пореден мандат като ръководител на Партията на европейските социалисти. Продължавайте да давате мотиви за горделивост на България. Избирайки Ви за трети следващ път за собствен водач, социалистите в Европа ясно демонстрираха каква е оценката им за свършената от Вас работа “, написа Борисов до Станишев.
 
Въпреки, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не участва, на конгреса в Лисабон е 10 членна делегация от Българска социалистическа партия, водена от заместник-председателя на партията Деница Златева. Макар вотът да беше скришен, тя сподели бюлетините, с цел да се види, че Българска социалистическа партия единно поддържа Станишев. Той беше повдигнат за преизбирането на поста точно от Българска социалистическа партия, за което категорично благодари.
 
За Станишев гласоподаваха 84 % от участвалите в избира делегати от 33 европейски партии. Само 23 (7 %) от 324 дали своят вот бяха срещу избора на българина, а 29 (9 %) се въздържаха.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР