Сега в Европа има дефицит на енергиийни ресурси, и тази

...
Сега в Европа има дефицит на енергиийни ресурси, и тази
Коментари Харесай

Икономистът Калоян Стайков: България да премисли връщането към въглищни централи

Сега в Европа има недостиг на енергиийни запаси, и тази обстановка няма да се позволи в идващите две години. За това би трябвало политиката на „ Булгаргаз “ да бъде по-гъвкава - в случай че би трябвало да се възнамеряват малко по-високи разноски, с цел да сме сигурни, че ще разчитаме на избрани количества, даже да са 80 - 90% от годишното ползване, тъй че разликата да се държи с краткосрочни контракти, търговци от прилежащи страни или полутечен природен газ. “, показва той пред БГНЕС.

И в този момент, макар промяната на държавните управления, няма изясненост по кое време ще проработи интерконекторът България – Гърция. „ Първо се говореше за 2019 година, след това за есента на 2019 година, след това за зимата, по-късно за лятото на 2020 година и така нататък Сега виждаме същата обстановка: говореше се за началото на юли, по-късно за края на юли, в този момент за края на август възнамеряват приемането на Акт 16, само че спомагателните административни стъпки удължават тази дата. Това не оказва помощ на дебата, тъй като след всяко разминаване сред дати и говорене стартират спекулации “, прецизира икономистът. Очевидно и българската, и гръцката страна имат ползи интерконекторът да проработи допустимо най-скоро, - т.е. виждаме, че се поставят старания, няма потребност от периоди, които след това да не се съблюдават “, разяснява Стайков.

Според икономиста на този стадий е добра вест, че от юли месец получаваме цялостните количества газ от Азербейджан, въпреки и те да са на по- висока цена от контракта. „ В момента, в който бъде приключен интерконтекторът, ще получаваме газ на по-ниска цена, което сигурно ще облекчи обстановката в страната, това ще понижи и натиска върху миксовата цена на „ Булгаргаз “. Със сигурност интерконекторът дава спомагателни благоприятни условия освен за България, само че и за останалите страни от района, тъй че всички имат интерес тази връзка да бъде приключена “, разяснява още той.

На въпроса дали са реалистични за тази година спомагателните доставки на газ от Азербейджан, за които Кирил Петков след визитата си в Баку съобщи, че е получил поддръжката на президента Илхам Али, Стайков напомни, че доставките от Азербейджан за цяла Европа са се нараснали доста през тази година, само че акцентира обстоятелството, че за България няма задоволително информация. „ Поради неналичието на информация, още веднъж спекулите са на напред във времето - някои споделят, че спомагателните количества са пристигнали и азерския газ е на евтина цена, въпреки че към момента нямаме интерконектор, другите споделят, че това ще стане, само че след 3 години. Правителството би трябвало тук да даде повече информация и да успокои популацията, тъй като спомагателни количества на по-ниски цени в сравнение с тези, които потрябваме сега, сигурно ще даде успокоение както на бизнесите, по този начин и на семействата, тъй че тази бистрота няма вид да навреди “, прикани икономистът. И напомни, че по-рано този месец държавното управление и специалистите коментирали два танкера полутечен газ от Съединени американски щати без да знаят количества и цени, а в този момент „ министър-председателят излиза и декларира, че те са седем, като даже оповестява цените и какви са количествата “. „ Според мен нямаше задоволителна бистрота по отношение на това какво е контрактувано, какво ще се случва с газа, и в следствие се стартира със спекулациите, които попречват решението на казуса. “

„ Една от тези спекулации е, че държавното управление е прекратило контракта с „ Газпром” и е върнало медиаторите. Първо, договорът не е преустановен и страната, която наруши контракта, беше „ Газпром “, тъй че в случай че някой е върнал медиаторите, то това е „ Газпром”, разясни още той.

По мотив опцията за удължение живота на ТЕЦ-овете, работещи с въглища, Калоян Стайков посочи, че още преди началото на войната цените на природния газ са почнали да се усилват в Европа и доста страни са прибегнали до увеличение на потенциала на въглищните си централи. „ Тази година обстановката е по-тежка, тъй като цените през лятото са по-високи от тези през зимата, което значи че идните зимни месеци несъмнено няма да са леки и всички страни търсят опция за нарастването, както на цената на природния газ, по този начин и на електрическата сила. За това е допустимо да се прибегне до потреблението на нуклеарна сила, както направиха Германия, Холандия и Италия, и би трябвало да бъдат преосмислени първичните проекти. България е поела ангажимент за цялостно изваждане от употреба на въглищните централи до 2038 година, само че този график би трябвало да бъде или преосмислен, или да бъде направен отначало по-реалистично “, поучава Стайков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР