Сега се отправяме към Варна, където експерти в сферата на

...
Сега се отправяме към Варна, където експерти в сферата на
Коментари Харесай

Във Варна експерти от Чехия обучават в тънкостите на конната терапия

Сега се насочваме към Варна, където специалисти в областта на конната и хипотерапията от Чехия образоват в тънкостите на тази приета по света методика експерти от България и Турция. Оказва се, че експертите у нас, които имат право да се назовават хипотерапевти, са единици. Така методиката, която другояче е ефикасна при хора с двигателни и душевен проблеми, може да бъде рискова, в случай че не се следват избрани правила.

Варна

Конете са наши спътници от хилядолетия. Днес още веднъж се обръщаме към тези благородни създания за помощ. Хора с когнитивни и прочувствени усложнения, както и с двигателни увреждания, се радват на усъвършенствания в положението си след лекуване посредством конна терапия.
Вера Лантем - Фезан, ръководител на Чешката асоциация по лечебна езда: Аз, като физиотерапевт, упражнявам хипотерапия и употребявам спецификата на конския ход като инструмент за лекуване. Работя с деца с церебрална парализа и с недоносени деца с неврологични проблеми. Ако стартираме задоволително рано можем да използваме гъвкавостта на мозъка.(…) Успявали сме да помогнем на деца да пълзят, да сядат и да вървят.
Чехия е страна с построени обичаи в конната и хипотерапията. Там тя е призната за способ във физиотерапията и среща поддръжката на лекарите. От години имат построена и работеща система за обучение в сферата. У нас това занапред следва, а със задачата са се заели от съдружие " Конна терапия ".
Веселина Фелдман, Сдружение Конна терапия: В момента с сътрудниците от Чехия и Турция сътворяваме методология на един предстоящ обучителен курс, на който ние ще сме лектори и ще образоваме експерти в България. Надяваме се да имаме кинезитерапевти и рехабилитатори, които да се интересуват повече от тази работа, тъй като аз съм психолог, доста хора от моя екип са психолози и това не е наша работа да работим двигателно с децата.
Помощта при хора с двигателни проблеми идва от спецификата на конския ход и въздействието му върху мускулите на индивида, подложен на неговия тил. Преди да стартират работа с всеки пациент, хипотерапевтите вършат оценка на моторните умения. Спрямо тях се избира и подобаващата поза, в която пациента да се сложи върху коня. Терапевтите обаче напомнят, че това не трябва да се прави от хора, които не са специалисти в сферата, тъй като може да бъде рисково.
Вера Лантем - Фезан, ръководител на Чешката асоциация по лечебна езда: Ако някой просто има кон и твърди, че прави хипотерапия, това не е правилно. Те могат да нанесат съществени вреди, могат да подтикват прекомерно тялото, могат да променат двигателните модели и в действителност могат да навредят.Веселина Фелдман, Сдружение Конна терапия: Аз съм за на доста бази да се развива такава активност, само че това не е терапия, това е нещо, което е за развлечение, за наслаждение.
Веселина Фелдман е потвърдила професионализма си в годините като е помогнала на доста деца с разнообразни проблеми. Била е очевидец на съществени усъвършенствания в говорните и обществени умения на деца с разнообразни проблеми от аутистичен темперамент. Тя обаче напомня, че конната терапия не е знамение, а дълъг развой, в който родител, дете и терапевт би трябвало да работят дружно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР