Сега обаче НАСА показва изненадваща снимка на Венера от по-предходното

...
Сега обаче НАСА показва изненадваща снимка на Венера от по-предходното
Коментари Харесай

Американската космическа мисия Паркър засне изумителна снимка на Венера!

Сега обаче НАСА демонстрира изненадваща фотография на Венера от по-предходното облитане – на 20-ти юли предходната година. От тазмесечното също се чакат изображения, които обаче ще бъдат получени на Земята по-късно – към края на април. 

Снимката е снимана чрез широкоъгълната камера WISPR (Wide-field Imager of the Parker Solar Probe). Принципно инструментът е предопределен да фотографира слънчевата корона и вътрешна хелиосфера във забележимата област на електромагнитния набор, само че се вижда, че може да се употребява за проучване и на Венера. Камерата е снимала ослепителен ръб около краищата на планетата, който може да се окаже нощно зарево – светлина, излъчена от кислородните атоми високо в атмосферата, докато се свързват още веднъж в молекули през нощта. Сивото леке в центъра на фотографията е планинският масив Афродита – най-мащабният масив на венерианската повърхнина. Той наподобява по-тъмен от останалата част на планетата, тъй като температурата му е приблизително с към 30 градуса по-ниска спрямо останалите географски структури. 

Самият екип е сюрпризиран от опциите на WISPR и приложимостта на камерата за венериански наблюдения. “Очаквахме да забележим облаци, само че камерата съумя да проникне чак до повърхността ”, оповестява Анжелос Върлидъс, член на научния екип от приложната физическа лаборатория “Джон Хопкинс ” в Мериленд, Съединени американски щати. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР